1. Начало
  2. Видеа
  3. Селекция
  4. Генетиката на Косад семанс – все по-търсена и популярна

Генетиката на Косад семанс – все по-търсена и популярна

По време на открити дни край Варна и Добрич беше представена високодобивна селекция при рапица и зърнено-житни култури

Земеделски производители от цяла Североизточна България се запознаха както с най-новите хибриди рапица, така и с утвърдените сортове зърнено-житни култури на фирма Косад семанс. Това се случи на поредица от открити дни, организирани край варненското село Неофит Рилски с домакин Мария Рафаилова и добричкото село Паскалево с домакин Живко Василев. 

Сред най-новите предложения рапица са хибридите Сиртаки и Мазари. През миналата година по време на изпитване те са дали съответно 430 и 380 кг/дка

На полето бяха преставени т.нар. „стари воини“ – хибридите рапица Трипти и Базалти, които са добре познати на фермерите.

За пореден път Косад Семанс излиза с изненада за фермерите – при закупени 20 торби семена от хибрида Сиртаки (за 500 дка) се печели ваучер за почивка в Гърция през октомври. Ако торбите са 40 за 1000 дка от същия хибрид – ваучерите стават два.

Интерес по време на откритите дни предизвика и генетиката при зърнено-житните култури. На опитните полета бяха заложени пшеница, ечемик и тритикале.

Софру, Солвейг, Собел и Сориал са сортовете пшеница, представени на демонстрационните парцели. Те са с устойчивост на ниски температури и висок потенциал за добив от 900 до 1100 кг/дка.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.