Хибридът рапица ЕС Джейсън – рекордьор по добиви

Зърнопроизводителят Йордан Караиванов залага на тази генетика за втора поредна година

С концентрирано портфолио в рапица излиза тази година семенарската компания Еуралис. Две са предложенията в Клиърфийлд технологията и четири при конвенционалните хибриди.

Това рапично поле край с. Бърдарски геран е на Йордан Караиванов, който като много свои колеги предпочита селекцията на Еуралис Семена.

Средният ми добив от рапица миналата година беше 370 кг/дка, като хибридът ЕС Джейсън беше определящ, давайки около 380 кг/дка, допълни нашият събеседник. „Това, за условията на миналата година, когато не ни подминаха три градушки, е оптимален добив, който може да се получи от рапица.“

ЕС Джейсън е хибрид с нова генетика, силно устойчив е на разпукване на шушушулките, което обуславя и едни високи добиви, без загуби. Съдържанието му на масло е 49%, което го прави най-високомасления хибрид в портфолиото ни. Характеризира се също с висока кълняема енергия на семето, както и с дружен старт на посева. Като цяло, хибридът върви в развитието си много изравнено, без стърчащи самостоятелни растения. Освен това ЕС Джейсън е с много добър фитосанитарен профил – устойчив е на всички икономически важни заболявания.