Косад Семанс представи селекцията си от есенни култури в землището на с. Хаджи Димитрово, общ. Свищов

Кои са най-високодобивните сортове и хибриди пшеница и рапица

В навечерието на жътвата в землището на с. Хаджи Димитрово, общ. Свищов, на площите на ЗК Победа 93, земеделски производители разгледаха опитни полета със сортове и хибриди пшеница и рапица на Косад Семанс.

Презентация направи Венета Цончева – регионален мениджър на компанията, която изтъкна предимствата на френските рапични  хибриди. По думите й Трипти е пластичен средно ранен хибрид с височина 175 см, със здрави стъбла, не поляга, с ниска сеитбена норма и много високо относително тегло на 1000 семена. Тя посочи и най-ранния хибрид Нодари, който е с много висока масленост, както и хибридът 107,15.

Венета Цончева изтъкна пред събралите се зърнопроизводители преимуществата и на нискостъблена рапица на Косад Семанс, която не поляга и има по-малка вегетативна част, което улеснява жътвата.

На опитни полета кооперация Изгрев 93 също е заложила на хибридите на Косад Семанс. Нейният председател смята, че тази генетика дава добавена стойност за всяко стопанство.

Сред фаворитите за зърнопроизводителите и през новия сезон отново ще бъдат сортовете пшеница Сориал и Собел, които са устойчиви на полягане, толерантни към основните болести и с висока братимост.

Високи добиви и високо качество на зърното прогнозираха зърнопроизводителите и агрономите, събрали се на опитните полета в землището на село Хаджи Димитрово.

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.