1. Начало
  2. Видеа
  3. Селекция
  4. Новите селекционни решения са революция, те са безопасни и международно признати

Новите селекционни решения са революция, те са безопасни и международно признати

Семенарската индустрия е отговорна за създаването на нови сортове и хибриди, които да дават добри добиви въпреки тежките климатични условия

Да направим земеделието по-устойчиво и гъвкаво на климатичните промени в България, Румъния и Унгария - това беше темата на онлайн събитие, с участието на асоциации, обединяващи семенарските индустрии в България, Унгария и Румъния, в партньорство с Евросийдс, гласът на семенарския бизнес в Европа, и Американската асоциация за търговия със семена. Представителите на организациите направиха презентации, изразиха гледни точки и дискутираха въпроси, свързани със семенарския бизнес в контекста на стратегията на ЕК От фермата до трапезата, както и на Ковид 19.
 
От българска страна съорганизатор на проявата беше Асоциацията на Семенарската Индустрия в България /АСИБ/ - организация, обединяваща основните участници в бизнеса със семена в страната.
 
„Организирането на това важно регионално събитие, в партньорство с авторитетни международни организации, е важна стъпка в посока реализиране на целите на Асоциацията, а именно - информиране на българския земеделски бранш и компетентните държавни институции за иновациите в семенарската индустрия и полагане на добра основа за вземане на информирани решения. В конкретния случай, с включването в събитието на ключови представители от страна на Министерството на земеделието, храните и горите, научните среди и браншовите земеделски организации, беше дадена една широка гласност на европейската позиция относно новите селекционни технологии“, сподели Петко Василев, председател на Управителния съвет на АСИБ.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.