Награда за иновация получи Раломекс АД на АГРА 2014

Разработката вече е с патент

На специална церемония по време на селскостопанското изложение „Агра 2014“ организаторите от Пловдивски панаир отличиха фирми и институти с награди за иновации.

В категория „Машини и инвентар за растениевъдството” приз получи фирма „Раломекс” АД за комбинирания плуг КПМ-30 с устройство за раздробяване на изораната почва. Машината замества класическата обработка от предсеитбена оран и две дискования. Така с една операция се постига лесна предсеитбена подготовка, подходяща за рапицата и есенните култури. КПМ-30 е разработен по желание на клиент на компанията, който е имал ясна и точна задача, а именно – улеснение на земеделската му работа.

„Най-голямото предимство на машината е първо, че спестява изключително много време за подготовката за сеитба и второ - икономия на гориво. Анализите показват, че замествайки старата класическа технология на предсеитбена оран и две дискования, машината дава икономия между 700 грама и 1 литър гориво на декар“, коментира инж. Рашид Узунов, зам.-изпълнителен директор на дружеството. Екипът на фирмата планира да покаже новата разработка и на изложението в Хановер.

Нов за българските производители е и усиленият плуг ПНР 5 30 У, който е показан на Агра 2014. Той е предназначен за тежки операции при трудни почви и условия.

Поредната иновация на международното изложение в Пловдив е култиватор-компактор с 8 метра работна ширина за трактори от 180 до 220 к.с. С него се осигурява перфектна и бърза почвена обработка благодарение на двойка ротори с различна конструкция.

За първи път се представя и окопен култиватор, снабден с пружинни работни органи. Той е много търсен от фермерите заради устойчивата си и яка конструкция, която дава надеждност при експлоатацията на машината.

При създаването на нови технологии инженерният екип на Раломекс се води от желанието на клиентите и почвено-климатичните условия у нас, подчерта инж.Узунов.