1. Начало
  2. Видеа
  3. Земеделска техника
  4. Основният интерес на земеделците при кандидатстване по НПВУ е насочен към инвестиции в земеделска техника

Основният интерес на земеделците при кандидатстване по НПВУ е насочен към инвестиции в земеделска техника

Допустими са също дронове, фотоволтаици, биогаз инсталации, пречиствателни станции за отпадните води и др.

В края на юли се очаква да стартира дългоочакваният прием по Националния план за възстановяване и устойчивост. Основният интерес на земеделците е насочен към инвестиции в земеделска техника. 
„Техниката трябва да бъде щадяща околната среда, да има нови модерни технологии по отношение на пръскане, торене, прецизно земеделие, дронове, но не са забранени техниките, които са конвенционални – трактори, прикачен инвентар.
В животновъдството може да се инвестира в роботизация и в оборудване на най-модерно ниво, в софтуер, системи за биосигурност, инвестиции, свързани с хранене, поене и т.н. Допустими са също фотоволтаици, биогаз инсталации, пречиствателни станции за отпадните води, компостиране, оползотворяване на отпадъците и др.
Приоритетните сектори отново са плодове, зеленчуци, животновъдство, етеричномаслени култури. По отношение на този критерий отново зърнопроизводителите събират най-малко точки. Иначе има финансови критерии, където пък зърнопроизводителите събират повече точки“, заяви консултантът Ивайло Тодоров. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.