1. Начало
  2. Видеа
  3. Земеделска техника
  4. Технологията Opti-Till®: По-добра почвена структура, по-ниски разходи и по-високи добиви

Технологията Opti-Till®: По-добра почвена структура, по-ниски разходи и по-високи добиви

Първият уебинар на фирма Варекс се проведе съвместно с CLAYDON

На 29-ти март 2021 г. фирма Варекс съвместно с CLAYDON проведоха безплатен уебинар. Събитието се излъчи на живо във Фейсбук страницата на фирма ВАРЕКС, в сайта agro.bg и Фейсбук страницата на медията.

В дискусията участваха:

- Andrei Botnari, Export Territory Manager - CLAYDON

- Simon Revell, Export Sales Manager - CLAYDON

- Филип Лазаров, Търговски директор на фирма Варекс

В уебинара бяха дискутирани множество въпроси, свързани с осигуряването на по-добра почвена структура, по-ниски разходи и по-високи добиви на българските фермери чрез машините от гамата на английската марка Claydon.

Фирмата е производител на уникалните системи за Strip Till технология при почвената подготовка и сеитба на есенни култури, придобила голяма популярност във Великобритания, Европа, а в т.ч. и в България през последните 7 години.

Около 44% от разходите в едно стопанство са свързани с почвените обработки и със сеитбата на културите. Как да бъдат намалени тези разходи? Отговорът е: С технологията Opti-Till®. Какво представлява: след жътвата се минава с т.нар. палцова брана с цел равномерно разпределение на растителния остатък на полето, след това - хибридната сеялка Strip Drill, и след нея – ако е ако необходимо, минаваме с т.нар. валяк Кеймбридж.

Колкото повече се прилага технологията Opti-Till®, толкова повече структурата и здравето на почвата ще се подобрява.

Strip Drill сеялката – какво е уникалното?

Тя има водещ работен орган, тип чизел, който извършва зонално култивиране, отваряйки съответната бразда. Гарантира се отличен процес на развитие на растенията и аериране. След това с помощта на работен орган от двете му страни се поставя по едно семе на разстояние около 16 см. Следващият работен орган притиска почвата върху засетите семена. Накрая има още една палцова брана, която има за цел равномерно да разпредели растителния остатък и почвата върху засятата повърхност. Растенията развиват много добра коренова система, което допринася за добрия добив впоследствие.

CLAYDON предлага Strip Drill сеялки със захват от 3 до 6 метра – навесен тип, и прикачни модели от 3 до 8 м.

Сеялката е конструирана от инженер, който е и фермер, и е много устойчива на експлоатация. Предлага се с възможност за торовнасяне.

 

За повече детайли:

  • Развитието на продуктовата гама на Claydon – 08:59-10:27
  • Предизвикателства, които ще преодолеете с технологиите на Claydon – 15:30-37:15
  • Какви са икономическите измерения на технологията Opti-Till®: 49:40-1:07:21

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.