1. Начало
  2. Видеа
  3. Земеделска техника
  4. Тракторите Zetor – незаменими при отглеждането на етеричномаслени култури

Тракторите Zetor – незаменими при отглеждането на етеричномаслени култури

Гостуваме на земеделски стопани в Добричка област, които разчитат на икономичните машини при прибирането на билки

От 7 години нотариусът Юлиян Димитров отглежда 250 дка с билки в землището на село Победа. Той е един от първите в региона, които са се насочили към бял равнец.

Цените през предходната стопанска година за килограм масло от бял равнец са били отлични. За да бъде по-рентабилно производството, са нужни нови машини. Стопанинът е заложил на трактор Zetor Proxima HS 120. Това е многоцелеви трактор от среден мощностен клас. Конструиран е да работи без нуждата от сложна електроника или допълнителни горивни добавки. Това облекчава както експлоатацията, така и сервизното обслужване.

В разгара на жътвата на лавандула се срещаме и с Христо Христов край село Плачи дол. Основен помощник при прибирането на етерично-маслената култура е трактор Zetor Major 80 – компактен, подходящ точно за този тип операции на полето, отличаващ се с отлично съотношение между цена и качество.

Християн Христов отлежда от 10 години лавандула. През миналата година е прибрал по 18 кг масло от декар. Очакванията му сега са да има по-високи добиви.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.