1. Начало
  2. Видеа
  3. Животновъдство
  4. 23,5 млн. лв. за подобряване на биосигурността във фермите

23,5 млн. лв. за подобряване на биосигурността във фермите

Някои от условията на подмярка 5.1 са облекчени

До 5 май 2021 г. животновъдите могат да подават проектни предложения по подмярка 5.1 за подобряване на биосигурността в стопанствата, в които се отглеждат свине, овце и птици. Бюджетът е 23,5 млн. лв.
 
Със средствата животновъдите ще могат да закупуват или изграждат инсталации и оборудване за дезинфекция, огради и преградни съоръжения в рамките на стопанствата, безопасно съхранение на фуражи и на странични животински продукти, както и да направят инвестиции в санитарната инфраструктура. Приоритет ще бъде предоставян на проектни предложения, които се реализират в землището на населено място, общината или административната област, в която е възникнала епизоотична обстановка. С предимство ще са проектите, които се изпълняват в области с по-висок риск от разпространение на заразни болести, както и според гъстотата на броя отглеждани животни. С приоритет ще бъдат стопани с животновъдни обекти, засегнати от усложнена епизоотична обстановка, в резултат на която са унищожени част или всички животни в съответния обект.
Условията на този втори прием по подмярка 5.1 са по-облекчени в сравнение с този през миналата година. Какви са промените – разказва Ивайло Тодоров, експерт по инвестиционно консултиране на агропроекти.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.