Месопреработвателите работят със 70% вносно месо, а 30% е българското, което се реализира като прясно месо по магазините
Цените на свинското месо в търговската мрежа варират от 6-7 до 10-11 лв. за килограм. Те се определят от различни фактори, като един от тях е разфасовката и сечението на месото, обясни председателят на Асоциацията на месопреработвателите.
От началото на декември 2020 г. до момента промяна в изкупната цена на свинското месо няма, коментари Атанас Урджанов. За последната седмица обаче тя е скочила между 8 и 10% на трупното месо.
Преработвателният бранш е в очакване на старта на подмярка 4.2 от ПРСР. Последното модернизиране на предприятията е било преди около 14 г. Сега са необходими нови инвестиции в ново оборудване и сграден фонд.