Иван Иванов, агробизнесмен: АЧС, увеличени цени на суровините и неработещ пазар - менгемето, което е на път да разруши свиневъдството

Ако се премахнат субсидиите на единица площ в целия ЕС, България ще спечели поне 10% повече като приходи от зърно

Свиневъдството е в най-трудния си етап от началото на прехода до сега. Секторът е пред фалит, алармира управителят на най-голямата свинеферма в България. Иван Иванов посочи, че изкупната цена на свинското месо по това време на миналата година – е била 3 лв. и 40 стотинки за килограм живо тегло. Към днешна дата е 2 лв., което е понижение с 41%, а това означава, че целият свиневъден бранш работи на загуба.
„България в момента страда жестоко от това, че у нас се излива евтино немско и белгийско месо, защото тези страни са в безпомощна ситуация. Те няма къде да го реализират това свръхпроизводство. Най-лесно е да го изсипят в нашата държава, която е нетен вносител. И какво става с българското производство? То умира“, твърди Иван Иванов.
Иван Иванов, коментира грешки, направени още при присъединяването на страната ни към ЕС, последиците от които имат негативен отзвук и сега. Бизнесменът е категорично против субсидирането под каквато и да е форма не само в България, но и в целия ЕС и обясни защо.
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.