Тази година фермерите продават агнешкото с около 15% по-висока цена, в магазините плащаме до 17,50 лв./кг
Заради по-високите цени на зърното, на грубия фураж и на някои суровини спрямо миналата година е логично да има леко поскъпване на агнешкото месо. Това коментираха от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация.
От началото на годината досега увеличението в цените на агнешкото месо е в рамките на 10-15% спрямо драстичното увеличение на фуражите, заяви Симеон Караколев.
Опасенията на животновъда са да не се повтори ситуацията от през 2019 г. с вноса на агнешко месо от Северна Македония. В резултата на безмитното споразумение между двете страни
българското производство на агнета се е оказало неконкурентно.
Прогнозите на Караколев са настоящите цени на агнешкото да се задържат за Великденските празници, с уверение към търговските вериги, че страната ни е произвела достатъчно количества агнета, че да задоволят пазара.
Караколев коментира още експорта на агнешко за Европа и към трети страни. Не посочи конкретни цифри, но увери, че процентът е много по-нисък от този преди около 2 години заради пандемията, която е свила потреблението в държави в които традиционно сме изнасяли, като Гърци и Хърватия.