1. Начало
  2. Интервюта
  3. Горско стопанство
  4. От замените на гори и земи държавата загуби 8 милиарда лева

От замените на гори и земи държавата загуби 8 милиарда лева

Снимка:

Стефан Аврамов - природозащитник

- Г-н Аврамов, Коалиция "За да остане природа в България" първа алармира, че в горската агенция и земеделското министерство се оставят празни полета, за да се вписват замени и след мораториума. Сега вече и ДАНС се натъкна на същото. Каква е вашата информация?

- Както знаете, с периодични протести успяхме да извоюваме мораториума върху горските замени да влезе в сила веднага с обнародването на поправката на 23 януари, а не да се чака 1 март, каквито бяха първоначалните планове. Дни по-късно обаче от служители на горската агенция разбрахме, че във ведомството са притиснати от краткия срок и умуват как някои от сделките да станат факт дори и след като забраната е в сила. Единственият логичен и възможен начин за това са бланки със запазени номера и стари дати. Веднага алармирахме медиите, а седмици след това последва и реакция от страна на ДАНС.

Но това не е първият сигнал за нарушения по тази схема. Когато преди повече от година горският сектор излизаше от ДПС, за да се поеме от БСП, отново служители разказваха, че в последните дни преди промяната бившият министър Нихат Кабил ударно е разписвал замени, като за целта са били запазени номера и стари дати. След това цялата документацията била предадена със закъснение във вече новосформираната горска агенция. Тогава по този въпрос имаше и парламентарни питания на депутати, но истината не се разбра.

- Как ще убедите ЕК, че е дадена непозволена държавна помощ, след като детайлите по сделките и оценките на масивите, които се разменят, са най-строго пазена тайна?

- Така е, нямаме заповедите за замени. Затова от 13-те сигнала само за четири сме посочили пред Брюксел кой е взел държавни гори. Това са бизнесмените Тодор Батков, Красимир Гергов, Христо Ковачки и Гриша Ганчев, които сами си признаха пред медиите. А що се отнася за доказателства пред Брюксел, не са ни нужни оценки на лицензираните оценители. Просто по тези 13 сделки се допитахме до брокери, за да разберем какви са пазарните цени, кои масиви са по-скъпи - държавните или частните.

- И какви са резултатите?

- Ами да вземем замяната на Тодор Батков, на когото Стефан Юруков даде на 30 април м.г. 207.3 дка край Бургас, а в замяна държавата получи 927.6 дка. Върху тях той проектира жилищен комплекс за 20 000 души в бургаския квартал "Крайморие". Батков е дал гори, които вървят в диапазона от 60 до 500 евро за декар, а е получил масиви, които струват от 4 000 до 40 000 евро/дка. Но въпреки че държавната гора е в пъти по-малка по площ, тя е далеч по-ценна и много по-скъпа - разликите варират от 773 892 евро до 7 831 647 евро. Именно тези суми са и непозволените държавни помощи по тези сделки. Знаете обаче, че сметките на държавните оценители показват друго и дори са изкарали частните гори по-скъпи от държавните.

Същото е и със замяната на Христо Ковачки. Той даде 10 198.7 дка гори в Своге, като там ги изкупи на безценица за по 150-200 лв. за декар със съдействието на местния кмет, близък до ДПС, а след това ги замени с 1330 дка държавна гора в Рила за проекта "Искровете-Говедарци-Мальовица". Не знаем какво са изкарали държавните оценители, но по сметки с цени на брокери тук държавната гора е по-скъпа - и то поне с 28.5 млн. евро.

- А имате ли реакция от Брюксел по този сигнал?

- Процедурите на ЕК са бавни. Санкцията за замените ще дойде най-вероятно след 2-3 години и така за постъпките на сегашните управници ще отговаря следващото правителство. Но още от сега мога да кажа, че то няма да си събере глобата от фирмите, които са получавали държавните терени, защото те веднага ще заведат дела срещу държавата и всичко ще е за сметка на данъкоплатците.

- Сигнали до ДАНС за замените изпращали ли сте?

- Да, замяната на Христо Ковачки, за която споменах, е един от тези сигнали. Колегите от "Граждани за Рила" изпратиха сигнал и срещу бившия шеф на земеделската комисия в НС и сегашен посланик в Баку Васил Калинов. Причината бе, че той страстно започна да защитава интереси, които са във вреда на България. В свой проект той предложи занапред, когато се оформят ивиците за ски пистите, фирмите да не плащат солените такси за изключване на тази площ от горския фонд. "Благородният" мотив бе, че след време някой инвеститор може да се откаже от проекта си и ивиците отново да се залесят. Това са смешни неща - за да се прокара писта, всички дървета по трасето й се изсичат, тогава за какъв горски фонд се говори! Ясно беше, че целта бе бизнесът да плаща по-малко и затова се предлагаше вместо такси за изключване предприемачите да плащат наем за 30 години, което като пари е много по-малко. Принудени бяхме да излезем на улицата и с протести пред Народното събрание да спрем поредния бонус за бизнеса, който не щади природата.

- А правен ли е досега анализ колко е загубила държавата от замените на ниви и гори?

- Колеги се опитаха да направят оценка на всички замени и щетите са поне за 8 млрд. лв. Отново са съпоставяни пазарни цени, а някъде изводите са правени и чрез изтекла информация през медиите. Що се отнася за земеделските земи, знаете - там замените започнаха да се правят от 1998 г. и до 2006 г. са обхванали 350 000 дка земя. Прави впечатление, че в началото при Венцислав Върбанов сделките са се правели наистина за комасация на ниви. Но в един момент при Дикме и Кабил, когато тръгна индустриалния бум, а цените на терените скочиха, практиката се промени. Затова може да се каже, че половината от тези 350 000 дка са заменени, за да станат строителни площадки. А дори и в момента до нас достигна информация, че община Царево напира за замяна с гора. Знаете, че едно от изключенията позволява, когато общината реализира свой проект, да може да заменя масиви с държавата.

С много усилия успяхме да вкараме в Закона за горите и поправката за собствеността на земеделските земи, която казва, че заповедите за замените трябва да станат публични, но това дори и в момента не се спазва. Така отново гриф "Строго секретно" се явява над всяка сделка. Няма обаче да спрем борбата срещу замените и ще търсим цялата истина и ще се борим за анулирането на сделките, осъществени след влизането ни в ЕС, защото те са в разрез със законодателството му.

Наблюдател

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.