Бенефициент по мярка 112 прави скандални разкрития пред AGRO.BG за служителка от ОРА – гр. Велико Търново

Ирена Христова пред фалит, защото трябва да връща първия транш от субсидията

- Ирена, Вие сте един от бенефициентите по ПРСР и по-точно по мярка 112 Създаване на стопанства на млади фермери. Имате получено първо плащане, минала е проверка от ОРА – Велико Търново. Наскоро обаче получавате писмо от ДФЗ-РА, че сте недопустима за подпомагане и трябва да връщате получената до момента сума от 12 500 евро и то с лихвите. Какъв е проблемът според Вас?

- Проблемът е, че от самото начало се заядоха с мен, защото бях първият бенефициент, подаващ документи за второ плащане в ОРА – В. Търново. Имаше много неясноти по това какво трябва да им представя като документи по чек листа и некомпетентните служители за първи път трябваше да боравят с документи на птицеугоител. Станаха дразги още от началото, защото аз имам страшно много документи за 3 години и решиха да ме изтромозят и ме накараха да им направя над 3 000 копия на фактури, банкови извлечения, платежни договори, разрешителни и др. Това са неща, които принципно не влизаха в чек листата. От там започнаха и първите проблеми. Три пъти ходих да подавам документите през ноември месец 2011 г. и то защото всеки ден си измисляха нещо за другия ден. Януари т.г. ми пратиха писмо за още документи и аз ходих още три пъти. След това имаше проверка на място, която протече 2 дена в Габрово и още 5 във В. Търново. Провериха ми абсолютно целия архив. По чек листа принципно се проверява инвестицията за минимум 3 000 евро. Аз им отчетох това още в първия ден. Защо трябваше да ме тромозят толкова време за неща, които нямат никакво отношение към парите, които те са ми дали от ДФЗ. Аз им отчетох документи за хиляди левове, които не са от ДФЗ, а от кредити и лични средства. Също така, беше направена проверка на място и от РА – Инспекторат София.

Разпоредиха ми и проверка от отдел „Противодействие на измамите”, като те излязоха със становище, че не съм обект на проверка, тъй като няма измами!

- При проверката от РА бяха ли установени някакви нередности при изпълнението на бизнес плана?

- Документалната проверка при подаването може да се каже, че протече нормално, но след проверката на място започнаха мъките и тромозът. Имаше персонално заяждане от експерт М. Русева, защото ми завидя и реши, че не може просто така аз да взема 50 000 лв. Почна да ме разхожда с папките отново и отново. При една от срещите ни, на която тя беше планувала да ме очерни, като разиграе сценарий, че отказвам поредната проверка, аз направих звуков запис с телефона си. Караха ме да се подписвам на нещо, което не ми даваха да чета. Аз имам доказателства на тези абсолютни гадни номера от държавни служители. Заплашиха ме, че ако разпространя записа, тази служителка щяла да пусне жалба срещу мен в полицията. Аз въобще не се уплаших и разпространих диск със записа към жалба, която пуснах до ОРА – В. Търново (нямам отговор все още 6 месеца), както и до РА – София (там жалбата се беше загубила и най-накрая отговориха, че не намират нищо притеснително). Тъй като до момента те нямаха никави причини да ми откажат плащане, пробваха всякакви варианти.

- Разкажете подробности за Вашия бизнес план – кога кандидатствахте, кой ви помогна в изготвянето на проекта, как протече изпълнението му?

- Бизнес плана ми беше изготвен от „Съвети в земеделието” – гр. Габрово. Инвестицията е за закупуване на оборудване за фуражна кухня. Общо инвестиционните разходи, които съм направила, са на стойност 10 852,15 лв. без ДДС или това е 5 550 евро. Всичко е закупено с фактури и платено по банков път. Никой не оспорва инвестицията, констатирана от 2 проверки на ОРА – В. Търново и РА – Технически инспекторат, гр. София. По бизнес план аз бях заложила угояване на 72 000 бр. птици. Доказах им това с фактури за пилета, банкови извлечения, пътни листи и др. Също така ме накараха да им дам и всички фактури за фуражни суровини, медикаменти, банковите извлечения към тях и платежни. Аз им отчетох за три години всичките си фактури за покупки, които са на стойност около 300 000 лв. Нещо, което принципно не беше нужно, но нали видяха за пръв път толкова много документи и решиха да отчетат дейност на мой гръб и за сметка на моето време. Искам да ви кажа, че за тези проверки аз дадох най-малко 1000 лв. за гориво, както и над 200 лв. за копиране на документи. И ми загубиха минимум един месец, ако съберем дните, в които са ме тромозили да ме разкарват.

- AGRO.BG пожела да получи позицията на ДФЗ-РА по този казус, но от Централно управление на институцията заявиха, че не се наемат да коментират частни казуси в медиите. Как тълкувате това?

- Ако цялата им работа беше честна и правилна, нямаше да има причина да се крият. ЗАЩО се крият? Как да ви обяснят, че са в абсолютни нарушения за всичко. Фактът, че са ми приели заявката за плащане с квитанция за прием, означава, че аз имам всички нужни документи. Проверката на място констатира наличните инвестиции, че съответстват.

Но не, трябва да си продължат атаките, защото им излових служителите как искат да им дам „нещо“. Караха ме да се срещаме някъде, аз отказах. И ето днес съм пред фалит заради неплатените средства.

- Ще се примирите ли с констатацията на ДФЗ-РА?

- По никакъв начин, ще се водят и дела. Сега им изпращам поредното писмо, в което им заявявам, че доводите им за отказване на плащане и обявяване на договора ни за нищожен са неоснователни и недоказани.

По реда на ЗЗД „нищожност” се обявява с решение на съда, а не едностранно от страна по договора. Точно като дойде моментът за плащане от тяхна страна и хоп – нямаме договор. Страхотен номер. Дай ни парите, които ти дадохме, че и лихвите и то ще станат 4 години вече. Ами колко е това 24 446 лв. плюс около 9 950 лв. законна лихва?

- Как ще търсите правата си?

- Ще заведа дело.

- Какво ще се случи с Вашето стопанство, ако все пак се наложи да връщате парите, получени по мярка 112?

- Аз ще фалирам тотално. В момента имам затруднения заради високите цени на фуражите и ниските изкупни цени на птиците. Това просто ще ме довърши. Ипотекирала съм фермата, а по другия ми проект по мярка 123 – и автомобилите за банковата гаранция, която искаха от ДФЗ. Апартаментът, в който живея, също е залог за оборотните средства, с които работя. Нямам нищо друго. Изплащам общо 3 200 лв. кредити на месец. Заради всичките ми проекти. Не издържам вече. Ако знаех какъв номер ще ми погодят, нямаше да стартирам втория проект за кланицата.

Сега съжалявам, че не направих това, което сториха много от бенефициентите по 112 мярка. Получиха парите, изядоха ги и ги изпиха и драснаха за чужбина. Поне нямаше да ме е яд и нямаше да си чупя нервите в момента.

Искам да попитам къде ще отидат пари, върнати от бенефициент по ПРСР, като реално погледнато това са пари, които 80% са от ЕЗФРСР и 20% от националния бюджет. Аз никъде не чух България да е върнала пари на Европа. Само се тръби колко ще се усвоят от бенефициентите, но къде ще идат, ако им се изиска да се върнат? Много се съмнявам, че ще се върнат в първоизточника. Защо стана хит и при директните плащания, че всички не си чистят нивите и биват глобявани. Къде отиват тези пари? Ами лихвите, които изискват към тях?

В разговор с МЗХ ми казаха, че на ден получавали по 130 жалби. Та колко фермери има в България? За какво се жалят? Ами нека да отгатна – не им плащат за нещо.

- Вие сте зам.-председател на Асоциацията на младите фермери в България и имате наблюдение и върху други Ваши колеги. Има ли сред тях подобни казуси?

- Разбира се, че има. Номерът с това да обявяват договор за нищожен е класика. Два проекта в Габрово точно с птици са обявени преди 3 години и то след подписване на договор и идване на проверка на място. Нещо не им харесва и хайде – решили да не им дадат и първия транш. И двамата бенефициента са завели дела и са осъдили ДФЗ, но нали се сещате, че в крайна сметка те са се отказали да се занимават с фермерство, след отказа. А парите реално са били договорени, че трябва да бъдат за тези бенефициенти! Къде са отишли тези договорени пари?

- Вие сте бенефициент и по мярка 123. На какъв етап сте от изпълнението му и какво ще се случи с него, ако се наложи да връщате пари?

- Точно от това се притеснявам, че като подам документи за окончателно плащане, пак ще се започнат сагите и няма да оцелея.

Инвестицията по този проект е извършена на 90% и съм получила авансово плащане, което съм гарантирала с банкова гаранция с мои активи. Докато не ми върнат гаранцията от ДФЗ, се счита, че парите не са субсидия. Де факто аз се самофинансирам. Тъй като сумата, която трябва да получа след подаване на заявка за окончателно плащане, е особен залог към кредитите, които съм теглила и директно ще отидат за погасяване на главницата, т.е. няма смисъл да го погася по-рано, тъй като така или иначе ще ми вземат лихвите.

- Какво съветвате останалите бенефициенти по мярка 112, за да не стигат до Вашия казус?

- От наблюденията, които имам от всички бенефициенти, които подаваха документи през ноември и декемви миналата година, на които им беше разплатен втория транш, мога да кажа, че те предоставиха точно по една фактура, че са си купили нещичко за 3 000 евро, едно нареждане и едно банково извлечение. Нямаше за какво да се заядат. Не водят никакво счетоводство, нямат фактури даже за една продажба през периода. Нямат никакви видими доказателства, че това стопанство работи въобще, но нали се измъкнаха с правилото, че земеделските производители не са длъжни да имат нито фактури за покупки, защото нерегистрираните по ДДС плащат данък, като им се приспадат 60% нормативно признати разходи. По друг закон не били длъжни да издават фактури и да имат касов апарат. То и продажби не отчитат де факто. Но на регистрираните по ДДС, като мен, тъй като моята дейност е такава, че няма как да закарам и пиле без да издам фактура за продажба, съответно и всички разходи са ми с фактури.

Никой не ги попита къде са другите пари от субсидията или 3 000 евро инвестиция, а до 12 500 са още 9 500 евро. Къде са и за какво са ги похарчили? А аз им обосновах всеки един лев!

- Какво мислите за завишените изисквания за кандидатстване по мярка 112 към момента. Тя е отворена до 11 септември. След няколко години чакане за нейното стартиране сега ще има ли според Вас достойни кандидати, които ще се справят с новите предизвикателства?

- Как ще си обясните забавеното обнародване на последните изменения на наредбата относно мярката? Публикуваха измененията 2 седмици преди да отворят мярката. Е, това как да го изтълкуваме, много насърчително ли е? Защо точно по това време на годината се отваря прием, когато е приключила сеитбата на земеделските култури. Защо вдигнаха инвестицията на 5 000 евро? Отговорът е: За да няма кандидати. Аз не очаквам никакъв интерес към тази мярка. Основните заявления ще са с калифорнийски червеи. Тъй като с растениевъдство няма как да се кандидатства, освен ако някой не намери съществуваща овощна градина. И с животновъдство няма как да се кандидатства – да закупиш 4 крави (4 ИЕ) за 8 000 лв. и да им направиш обор. Или да купиш 280 прасета (4 ИЕ) по 80 лв. – това прави 22 400 лв. А като подадеш документите, може да ти кажат: Не ви одобряваме. В България всичко се прави да изглежда, че го има, но не работи!

Коментари (0)
Няма коментари.

Добави коментар