Хиляди земеделци няма да получат евросубсидии

Мирослав Найденов, земеделски експерт към ПП ГЕРБ

Снимка: e-vestnik.bg

- Г-н Найденов, как се запознахте с доклада, за който почти никой извън министерството не беше чувал?

- Истина е това, че докладът е от преди около месец и каквато е практиката на Министерството на земеделието и храните, респективно Държавен фонд „Земеделие”, такива доклади се крият усърдно. Аз ще се върна малко по-назад, тъй като от около година ГЕРБ алармира, че се очаква да се случат нередности по схемата за единно плащане на площ. Защо? – защото това са проблеми, които не са от вчера. Самите проверки на Европейската сметна палата са правени – едната е правена през май месец миналата година, втората през декември. Т.е. този доклад е някаква резолюция на това, което се е случило при тези проверки, и още по време на самите проверки, когато течаха, ние алармирахме, че нещата наистина са тревожни и може да се стигне до това, хиляди земеделци да не получат евросубсидии по тази схема.

- Колко сериозен е тонът на доклада, кои са най-големите черни точки, които вече Европа по традиция ни ги пише, този път ни ги пише Европейската сметна палата?

- Доста сериозен е и в няколко пункта могат да се сведат проблемите. На първо място драстично разминаване между данните на Разплащателната агенция, през която минават плащанията, и данните на Министерството на земеделието и храните, защото се оказва, че те двете имат различни системи. Едната е т.нар. ИСАК – това е Информационната система за администрация и контрол към Разплащателната агенция и която всъщност е акредитирана.

- Беше ли нужно да дойдат одитори от Европейската сметна палата, за да забележат, че има такова разминаване между две информационни системи у нас?

- Не трябваше да идват, знае го много добре и принципалът на самата Разплащателна агенция в лицето на министъра на земеделието Валери Цветанов, защото всъщност той разпореди след това да се изплатят сумите на базата на системата за идентификация на земеделските парцели към Министерството на земеделието и храните. А факт е, че има разминаване между двете системи, защото, още когато се правеха т.нар. ортофотоснимки, се видя, че има много голямо разминаване при налагането. И тогава трябваше да се направи така, че системата да бъде една, да се актуализира периодично – това, което не се прави по отношение на системата на Разплащателната агенция. Така че те констатират тези изключително големи разминавания, които за тях са необясними. Второто, което констатират, е това, че не са извършвани или не са извършвани както трябва проверките на място. Защото, когато има разминаване, когато има някакво съмнение, наистина това трябва да се установи на място. Другото, което те го пишат от много време, това е, че системата за вътрешния контрол в самата Разплащателна агенция не е съвършена, т.е. те не могат да разчитат на тази система.

- Г-н Найденов, дали не експонираме проблема с едностранното търсене на вина само в министерството и само в институциите, защото става въпрос за хора, които са се опитвали да надписват, да наддекларират площи или неправомерно да декларират площи, т.е. и от страна на земеделците има опити за злоупотреби?

- Навсякъде, където се изплащат тези субсидии, има такива опити за злоупотреби, но просто този, който направи опита за злоупотреба, ако това е в някоя от старите страни-членки на ЕС, знае какво следва. Следва първо солена глоба, второ, следва лишаване от право на субсидии в рамките на три години и буквално такъв човек излиза, ако можем да кажем, най-общо, от бизнеса. В България обаче какво се случва? Нашите сведения са, че в самите общинския служби по земеделие и гори са попълвали документи на хора бенефициенти, защото някои от тях, включително хора, които не могат да попълнят са ползвали услугите на тези чиновници. Защото Министерството на земеделието освен 28-те областни дирекции „Земеделие и гори”, има и още 254 общински.

- Т.е. самите чиновници са със собствен принос в измамата?

- Точно така, защото тези общинския служби и тези чиновници, на които държавата плаща заплати, са там, за да помагат на земеделските производители в попълването. Имайте предвид, че все пак някои ги попълват за първи път и нормално е те да бъдат подпомагани. Повечето грешки са ставали със съучастието на чиновници от общинските служби „Земеделие и гори”. Разбира се, ние имаме съмнения, че това е ставало по нареждане отгоре, защото самият министър разпореди част от парцелите, които бяха попаднали в Код 6, да отидат в друга категория земя и да бъде изплатена субсидията. Така че намесата по всяка вероятност е станала от върха надолу.

- От ваша гледна точка поправима ли е ситуацията, поставят ли се в доклада ултимативни условия, препоръки, които можем да изпълним, за да не се стигне до санкции?

- Всъщност каквато е стандартната процедура на ЕС, имаме двумесечен срок, единият месец вече мина, ние да отговорим на тези обвинения в доклада, след това в още двумесечен срок Европейската комисия трябва да се произнесе. Най-добрият вариант е, по всяка вероятност най-оптимистичният, да се разминем само с 10% санкция, защото санкции при тези констатации при всички положения ще има. Не искам да разглеждам най-песимистичните прогнози – това, че санкцията може да отиде на 25%, 50%, дори 100%.

- Тези глоби ще бъдат под форма на санкция, която трябва да се изплати от държавния бюджет или настояване парите да бъдат върнати от земеделците, които са ги получили неправомерно?

- Към момента текат плащанията за 2008 година от националния бюджет, след това България трябва да си ги поиска от ЕС – значи ЕС ще си ги удържи от парите, които трябва да дойдат към републиканския бюджет.

- Дали според Вас държавата ще успее да си ги вземе от получилите ги?

- Възможно е това да стане много трудно, защото знаете какво е положението на земеделските производители в момента и аз не знам те откъде ще вземат пари, защото отдавна тези пари са ги похарчили. Така че много трудна ще бъде събираемостта, имайки предвид например обявените за лоши вземания по САПАРД. Аз ще направя един паралел – държавата още не си е прибрала един лев от тези пари, така че аз не съм оптимист, че тези лоши вземания ще могат да бъдат върнати към държавата. Така че това, общо взето, мога да кажа, ще излезе от джоба на всички.

Българско национално радио

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.