1. Начало
  2. Интервюта
  3. Институции
  4. Проф. Христо Бозуков, министър на МЗХГ: Имам много забележки по Националния план за възстановяване и устойчивост

Проф. Христо Бозуков, министър на МЗХГ: Имам много забележки по Националния план за възстановяване и устойчивост

Нали си спомняте кой разруши Напоителни системи. Защо веднъж ги вадим тръбите и втори път ще ги създаваме. Имам опасения, че ще се получи нещо подобно като с магистралите

- Проф. Бозуков, предизвикателство ли за Вас този пост служебен министър на земеделието за втори път?

Тъй като е за втори път – не го считам за предизвикателство. Предизвикателство беше първият път. Сега може да се каже, че плувам в свои води.

 - Но в един служебен кабинет, каквито и хубави идеи да имате, Вие нямате време да ги осъществите. Това не Ви ли потиска?

Вие сте права. Потиска ме. Още повече, виждайки очакванията на земеделските производители и на браншовите организации. За около месец се срещнах с доста голям брой от тях и те ми поставят такива задачи и искания, които и за цял мандат е трудно да бъдат изпълнени.

 - Какви са Вашите приоритети?

Това са приоритетите на служебното правителство. Секторът да продължи да функционира нормално и да се организират честни избори.

 - А за задачите на деня? Политиките в земеделието за следващите 7 години зависят от ОСП и Националния стратегически план. Както гласи клишето - защо го сложихте на трупчета?

Не знам кой го е измислил това клише, има работна група, работи се по Стратегическия план, но изготвянето му много зависи от решенията на Съвета на министрите на държавите членки. А както знаете, сега предстои финалният етап на преговорите с Европейския парламент в Люксембург и докато не бъдат изяснени параметрите, просто няма да бъде завършен. Не можем да правим план, без заложени параметри.

Има доста неща за решаване и ако не се постигне до споразумение, преговорите ще останат за август при председателството на Словения и ако това се случи, ще се наложи стратегическите планове да се представят чак март следващата година.

 - Имате ли забележки по Плана за възстановяване и устойчивост?

Да, имам много забележки. Поинтересувах се защо така небалансирано са разпределени средствата и защо точно за Напоителни системи ще има една огромна сума, а за дигитализацията първо са били предвидени 100 милиона, но са редуцирани на 24. И знаете ли какво ми казаха. Че е спуснато директно. Даже това не е решение на предишното ръководство на МЗХГ. Спуснато е директно от МС. Без обсъждане между браншовите организации. И затова моята първа работа беше да събера браншовите организации и да ги помоля да направят предложения за корекции.

 - С кое не сте съгласни в този План?

Силно се съмнявам дали ще мине одобрението му именно заради Напоителни системи, защото той не кореспондира със заложените зелени и екологични практики. Тези неща, които се предвиждат да се извършат по напоителните системи, не са съобразени със Зелената сделка.

Второто възражение е от ЕС, в което те твърдят, че вече има програми за подпомагане на напояването и в случая може да има противоречие за двойно финансиране.

Срокът е бил до 30 април. Те твърдят, че са започнали юли месец 2020 година и почти година са работили, но са изготвили един полуфабрикат. Те са го знаели и затова не са го предложили, защото същото са направили румънците и Европейският съюз им е върнал плана. Щеше да се случи и с нашия план, а гърците са го изработили както трябва и затова дъжд от пари вали сега при тях.

За да не ни го върнат и на нас, ние трябва да го коригираме и да го преведем в такъв вид, че да бъде приет от Европейския съюз.

 - Вие казвате, че може да се влезе в едно противоречие на двойно финансиране. В такъв случай в състояние ли сте да предложите друга форма за подпомагане за поливното земеделие?

Считам, че Напоителни системи трябва да бъдат подпомогнати. Това е много важно за поливното земеделие, защото това засяга и чувствителните култури. Така че, ние не смятаме тези средства да ги вземем от Напоителни системи и да ги пренасочим. Ние ще ги редуцираме до ефективния им ресурс. Вероятно ще бъдат редуцирани до 500 милиона да речем.

Нали си спомняте кой разруши Напоителни системи. Кой извади тръбите. Същите хора. Защо веднъж ги вадим тръбите и втори път ще ги създаваме. Имам опасения, че ще се получи нещо като с магистралите.

Имаме амбицията и желанието да приведем Плана за възстановяване и устойчивост в достатъчно добър вид, за да може да се приеме.

 - Непрекъснато се критикува, че видите ли лъвският пай от субсидиите отива в една шепа зърнопроизводители. Какво е Вашето виждане? Как да има баланс?

Да. Към момента има един дисбаланс в сектора. Но трябва да Ви кажа, че зърнопроизводителите са като всички останали производители. За този създаден дисбаланс те не са виновни. Всичко е законно. В случая те напълно законно си получават средствата. Вината е наша, на МЗХГ.

 - Защо Ваша?

Защото не са предприети мерки за преодоляване на този дисбаланс. Аз мисля, че би могло да се оправи с един нормален разговор между браншовете. Зърнопроизводителите са достатъчно разумни хора и ако нещата се обяснят как трябва да бъдат и как е в другите страни, ще се постигне съгласие. Затова се слагат тези тавани. Не съм сигурен дали тези тавани са най-правилното решение, но мисля, че с една разяснителна работа между разумни хора може да се постигне компромис, защото средства се получават не само по СЕПП. Средства се получават и по други програми. Този дисбаланс може точно с това се преодолее - те да си получават определени средства, чувствителните сектори - други средства, както и малките производители. Много важно е да се работи в тази насока.

 - Т.е., Вие смятате, че ако има тавани на директните плащания и се разпределят средства за различните сектори по Втори стълб може да се постигне разумен баланс.

Може. Да, но това също трябва да стане чрез убеждаване на съответните групи производители. Има едно противопоставяне на малки срещу големи, на средни срещу малки. Да, винаги е имало и вероятно това е било в интерес на някой, защото никой не си е направил труда да поработи срещу този дисбаланс. Както казах, това са разумни хора. Това не са случайни хора, щом се занимават с тази дейност. Смятам, че човек, който се занимава със земеделие, е достоен за уважение и има достатъчно капацитет, да може да разбере кое е доброто и кое е правилното както за него, така и за държавата.

Очаквайте и втора част на интервюто на Валентина Спасова                                                                                                                                                                                                                         

Цялото интервю с проф. Бозуков гледайте в предаването Брюксел в превод само по АГРО ТВ.


 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.