1. Начало
  2. Интервюта
  3. Институции
  4. Проф. Христо Бозуков: Искам да бъда запомнен с новия начин на действие - да се усети един полъх на ново начало

Проф. Христо Бозуков: Искам да бъда запомнен с новия начин на действие - да се усети един полъх на ново начало

Ние сме тук да служим на земеделците, а не да ги контролираме, управляваме и да ги наказваме

- Проф. Бозуков, изнесохте данни, че около 2000 проекта по Програмата за развитие на селските райони залежават.

1000 са само на МИГ-овете и доста са забавени от 3 до 30 месеца по други проекти и програми.

 - Впечатлен ли сте?

 Не.

Защото аз си спомням, че при правителството Орешарски имаше една градска легенда за диванчето с 2000 проекта и с една блиндирана врата, зад която никой не може да проникне.

Това мисля, че е истина за блиндираната врата. Може и да е градска легенда, но действително проникването в ДФЗ е по-трудно, отколкото в МС.

Аз съм убедена. Изпитвала съм го като журналист. Кажете ми, моля Ви, защо Вие казахте, че ДФЗ и БАБХ са държава в държавата.

Точно за това, че те не подлежат на контрол.

- Как не подлежат. Нали Вие сте им шеф?

Е, аз съм им шеф и сега подлежат на контрол. След като може да се приложи контрол, може да работят и по друг начин. Прозрачно, действено и без забавяне нито на сигнали, нито на проекти. Всичко съм разпоредил. 

 - Имат ли график на работата?

Поискал съм доклад колко проекта са залежали, колко отговори са получили кандидатите, които имат запитвания, защото има хора, които чакат само отговор. Интересуват се да получат отговор, за да могат да се жалят пред институциите за правата си, а институциите – в случая съдът, ще реши кой е прав, кой е крив. В случая ДФЗ ги задържат тези отговори, за да не могат хората да водят тези процедури.

 - Проф. Бозуков, експертите в ДФЗ мързеливи ли са? Казват, че липсва административен капацитет.

В никакъв случай не мога да кажа, че са мързеливи. Хората си работят. Доста съзнателни са. Наистина са доста затруднени откъм капацитет, по-скоро на хора, които да вършат теренната работа, физическите проверки.

- Кажете ми защо се бавят тези проекти. Защо залежават години наред. Какво се случва в тази институция.

Много неща се случват.

- Може би има причина за това забавяне, не е случайно…

Да, така казват засегнатите.

- Но това трябва да се докаже.

Да, трябва да се докаже. Казвали са ми и аз съм ги питал готови ли сте да застанете с лицето си, както го направи Илчовски. Те казват - все още се страхуваме. Страхуват се, че евентуално нещата могат да се върнат. Има хора, които и сега понасят санкции за това, че не са пожелали да си платят там, където трябва. Затова на тях им се правят тенденциозни проверки, а знаете ДФЗ имат същите правомощия като КАТ.

- От думите Ви разбирам, че от земеделския министър изключително много зависи с каква бързина ще се разглеждат тези проекти. Т.е. земеделският министър може да бъде винен за това, че се бавят.

Не. Не е точно така. Фонд Земеделие е структура под надзора и контрола на Европейската комисия. Имало е случаи, когато министърът не може да се справи с шефа на ДФЗ. Ако министърът на земеделието има огромно доверие към изпълнителния директор, той може да му се довери или предовери и да го остави да работи както е правилно и добре.

- Затова ли го уволнихте г-н Грудев?

Г-н Грудев не съм го уволнил. Освободих го. Имахме един коректен разговор в моя кабинет. Дори той каза, че разбира. Бил е също служебен министър. Бил е заместник-министър. Знае, че един министър иска да си провежда своите политики. Дори ми предложи да си подаде лично молбата за оставка. Казах, че не е нужно.

- Поне за него аз мисля, че не може да се каже, че не е експерт. Вероятно имате други забележки към неговата работа.

Вие го казахте. Аз никога не съм твърдял, че не е експерт. Напротив - смятам, че даже е прекалено добър експерт, но явно подходът на работата не е бил правилният. Затова реших, че е по-добре да се разделим и да опитам по друг начин.

 - Казахте, че приоритет във Вашата работа е подготовката на изборите, но като че ли се набива един друг приоритет - съкращения, уволнения. Не се ли вторачвате прекалено много в ревизията и да изпускате задачите на деня?

Не. Никоя задача не е изпусната. Напротив. Сега задвижвам задачи, които са изпуснати, защото трябва да Ви призная, че напоследък в МЗХГ установих, че месец преди изборите тук е настанало лежерно бездействие. Просто хората са чакали да видят какво ще се случи и много неща в работата бяха изостанали.

 - Чакали са да ги уволните.

В МЗХГ не съм уволнявал хора. Макар че някои го заслужават.

 - Каква част от европейските средства по Програмата за развитие на селските райони са усвоени?

Това е въпрос към ДФЗ.

- Закъсняваме ли с усвояването?

Да. Да. Закъсняваме. Вие знаете, че Програмата за развитие на селските райони заедно с Програмата за околна среда и води на МОСВ са изоставащи. Мисля, че усвояването по нашата ПРСР е някъде 53%. Заради Ковид периодът е удължен до 2025 година, но тъй като за седем години са усвоени 53%, не вярвам за още четири години да стигнем 100%. Предполагам в най-добрия вариант да стигнем 70-75%.

- Проф. Бозуков, кое от свършеното от Вашите колеги от предишния кабинет Вие одобрявате и бихте искали да продължите започнатото от тях?

Затруднявате ме. Ако може, да не отговарям на този въпрос. - С какво искате да бъде запомнена Вашата работа сега?

Искам да бъда запомнен именно с новия начин на действие. Просто да се усети един полъх на ново начало и хората да се убедят, че може и по друг начин да се работи. Като че ли е насадено у хората, че това е начинът, който е отреден, и няма друг начин. Ако не си платиш, няма да ти се случи проектът. Искам да се види, че не е така. Ние сме тук да служим на земеделците, а не да ги контролираме, управляваме и да ги наказваме.

 Първа част на интервюто на  Валентина Спасова четете ТУК                                                                                                                                                                                                            

Цялото интервю с проф. Бозуков гледайте в предаването Брюксел в превод само по АГРО ТВ.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.