1. Начало
  2. Интервюта
  3. Институции
  4. Турция няма изискване да внася ваксинирани агнета

Турция няма изискване да внася ваксинирани агнета

Снимка:

Георги Чобанов, Дирекция "Здравеопазване и хуманно отношение към животните и контрол на фуражите" в БАБХ

- Г-н Чобанов, моля да ни предоставите писменото становище на комисията от Здравната дирекция към ЕК,която посети района на Странджа  по отношение на действията на БАБХ, относно чумата по овце и кози?
 
- Заключенията ще бъдат обявени на Комитета по здраве на животните, растенията, храни и фуражи и ще бъдат публикувани на сайта на Комисията.
 
- Във връзка с изнесена информация в медиите, че в България е имало вероятност овцете и козите да са били ваксинирани с жива ваксина срещу чума, ще обясните ли, кой има право да извършва такива ваксинации, ако предположим, че това е истина. И също така какви са наказанията, ако това се е случило?

- Ваксинация следва да се извършва от ветеринарни лекари (или техници под контрола на ветеринарен лекар). Всичко друго се счита за нарушение на законодателството. Ваксинация за чума по ДПЖ (както и срещу доста други опасни заболявания) са забранени. При доказване на подобно деяние се налага финансова санкция, но проблемът е, че това се доказва само в случай на показване по телевизията (имаме такъв случай в Търновско – показаха го по Бразди – срещу друга болест). При нерегламентирано ваксиниране обикновено животните при изследване реагират като инфектирани и се обявява огнище (бруцелоза, шап, чума..)
 
- Има ли Турция изискване на нейния пазар да се внасят само ваксинирани срещу чума агнета?
 
- Няма такова изискване. Всички необходими здравни гаранции са описани в сертификата. Освен това животните, които се изнасят са много малък брой и те не са от района на Странджа.
 
- Какви са разрешителните, които БАБХ издава по отношение на износа на български агнета за Турция и Арабския свят?
 
- Всеки, който желае да изнася животни подава заявление, в което описва вида на животните, направлението им и прогнозните количества. На база заявлението, БАБХ издава разрешително, в което се описват количествата, модела на сертификата и граничния пункт на износ.
 
- Можете ли да кажете кой е основният пазар на агнешко за България?
 
- Основния пазар на агнешко за България е България. На година имаме под 1,5 млн. агнета, които се консумират от около 2 млн. домакинства. На практика почти цялото количество свършва за Великден и Гергьовден. Има малък (символичен) износ, основно на овце за Турция, Косово и Албания.

Автор: Светлана Трифоновска

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.