1. Начало
  2. Интервюта
  3. Наука и образование
  4. Възпитавайки децата в любов към животните, ще предотвратим жестокост в бъдеще

Възпитавайки децата в любов към животните, ще предотвратим жестокост в бъдеще

Тери Кайл - софтуерен администратор, доброволец в приюта за безстопанствени кучета - Горни Богров

- От колко време идвате в Общинския приют в Горни Богров ?

От около година и половина посещавам приюта като доброволец.

- Какво е вашето мнение за приюта?

Мисля, че е естествено за любителите на кучетата да ги гледат на свобода и в добри домове, но за съжаление това не винаги е възможно. Затова имайки предвид всички обстоятелства, бих казал че не е толкова зле. Очевидно и доброволците в приюта помагат много за това кучетата да получат любов, за тяхната физическа активност и разбира се за социализирането им.

- Колко кучета отглеждате вие?

Имам три кучета. Две от тях са осиновени от улицата, бяха бездомни, а едното е Голдън ретривър. Имам също така и 5 котки, които са били преди това улични. Всички ме питат как се спогаждат кучетата и котките, и мога да ви уверя, че няма никакъв проблем, те спят заедно, играят заедно.

- Какво е вашето мнение за насилието върху бездомните кучета ?


Мисля че е ужасно. И всеки цивилизован човек би бил ужасен от такова нещо. Всяко насилие срещу животните е неприемливо.

- В Австралия как се справят с проблема с насилието срещу уличните кучета ?

Там не е такъв проблем, защото в Австралия нямаме толкова много бездомни кучета. Въпреки това, ако има подаден сигнал за жестокост спрямо животните, полицията ще реагира светкавично, като се увери, че извършителят ще бъде подведен под отговорност и най-вероятно осъден. Последствията за подобно нещо в Австралия са много сериозни.

- Какво според вас трябва да се случи в България за да се спре тази жестокост над животните?

Това е дълъг процес. Образованието на първо място е наистина важно. Да има послания срещу насилието над животните също е много важно чрез социални мрежи, телевизия и т.н. За мен лично също е много важно децата да свикват да контактуват с кучетата. Целта е подрастващите да не се страхуват от всяко куче, да разберат, че повечето кучета са приятелски настроени.
Ако от малки децата бъдат възпитавани в страх от кучетата вероятността, когато пораснат да проявят жестокост към животните не е малка. Затова мисля, че възпитавайки децата в любов към животните, ще предотвратим жестокост в бъдеще.

- Мислите ли, че кучетата се чувстват по-добре в приюта в сравнение с улицата, където стават жертви на насилие?

Знам че има много дебати по въпроса къде биха били по-щастливи кучетата. Има плюсове и минуси и за двете. На улицата кучетата са по-уязвими спрямо агресия от страна на хора или глутница кучета от друга страна. В същото време в приюта кучетата нямат достатъчна физическа активност, липсва им контакта с хората и свободата, от която имат нужда. Няма лесен отговор на този въпрос, но е ужасно във всеки един случай да видиш жестокост над животните или страдащи животни.

walk

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.