1. Начало
  2. Интервюта
  3. ОСП - научи повече
  4. Биоземеделие и биоразнообразие ръка за ръка

Биоземеделие и биоразнообразие ръка за ръка

Албина Ясинская, биопроизводител: Фермерството може да бъде привлекателно

 

 - Албина, какво е за Вас био-то?

Това е философия. Това е начин на живот. Това е начин на мислене. Това е ежедневието каквото сме решили да имаме.

 - Представете се и разкажете за Вашето стопанство.

Аз съм агроном. Имам магистърска степен по биоземеделие в Аграрния университет в Пловдив. В началото започнахме биосертифицирането на земята и след това започнахме да отглеждаме биосертифицирани крави Джерсей и биволи Българска Мурра. Имаме коне и няколко вида домашни любимци.

Произвеждаме биосертифицирани млечни продукти - кашкавали, сирена, бурата, сладолед. Освен животни, имаме и бионасаждения от арония, малини, череши и вишни.

АЯ

 - Как се развива пазарът на биопродукти?

Западна Европа е по-напред от нас. Те са започнали по-рано. Там има по-голям пазар за тези продукти. В България все още се развиваме.

 - Как печелите доверието на потребителите?

Ние предпочитаме директен контакт с нашите потребители. Опитваме се да обясним какво правим. Искаме клиентът да опита. Да сравни. Хората трябва да видят наистина как се произвежда един продукт. Кой го произвежда и да добие представа за етапите на производството.

Стараем се поне два-три пъти годишно да посрещаме гости при нас. Те разглеждат фермата, а ние им разказваме за целия процес. Показваме им как се грижим за биоразнообразието в района. Показваме им един пример, че фермерството може да бъде привлекателно.

 - По-трудно ли е био-то?

Биологичното производство е много по-стриктно. Ти можеш да ползваш органичен брой неща. Начинът на производство е съвсем друг. Ние не слагаме синтетични добавки в нашите продукти.

Има много рестрикции и контрол. Преходният период е стресиращ. Добивите са по-ниски. Препаратите, които са разрешени, са ограничени. Не са толкова ефективни.

 - Как опазвате природните ресурси?

Ние пестим вода. Правим рециркулация на водата, понеже при производство имаме машини на водно охлаждане и така се завърта цикъла на водата. Използваме я за напояване на животни и събираме вода допълнително. Имаме соларни батерии, които ползваме предимно за нагряване на вода за производството, като следващата година ще увеличим площите със соларни батерии, за да покрием повече нужди от захранване.

Ние ценим високо биоразнообразието в района. В никакъв случай не искаме да го нарушим с нашата дейност. При реконструкцията на старите обори имаше доста прилепи. Те са много важни за нашата екосистема. Те са индикатор на чистота, за екология.

 - Ползвате ли европейско финансиране?

Получаваме като всички останали субсидии за подпомагане на животни и за биоплощи. Понеже ние сме в НАТУРА 2000, имаме субсидия за отглеждане на животни в този район. По мярка 4.2 модернизираме един от цеховете за млечна преработка.

 - Колко важно е подпомагането на биосектора?

Не е толкова важно да има субсидия. По-важно е човек да иска да прави био. Субсидията дава допълнителна гаранция, за да се чувства човек по-спокоен. Големият ключ към успеха е голямото желание да го направиш и да вярваш в това, което правиш.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.