1. Начало
  2. Интервюта
  3. ОСП - научи повече
  4. Мирослав Пешовски, биопроизводител, с. Лик: Произвеждаме нашите продукти, освен с ръцете си, така и със сърцето си и душата си

Мирослав Пешовски, биопроизводител, с. Лик: Произвеждаме нашите продукти, освен с ръцете си, така и със сърцето си и душата си

Трябва да се провеждат повече информационни кампании, които да разясняват ползите от биологичната храна

 

 - Какво за Вас е биото?

Това е бъдещето. Ние произвеждаме храна, която е полезна за човека и в същото време е опазена околната среда. Това са основните принципи в биологичното и биодинамичното земеделие. Инвестирайки в биологични продукти, ние инвестираме в вашето здраве. Това несъмнено е най-добрата инвестиция.

Биопродуктът на първо място е жива храна. Както го наричаме ние - енергийно информационен състав на продуктите, който носи в себе си информация за здраве, дълголетие, щастие. Продукти, произведени по биодинамичен начин, имат 20-30% по-високи хранителни стойности.

Ние не използваме химически продукти, с които повечето конвенционални производители пръскат своята продукция и по този начин вредят на пчелите. При нас това няма как да се случи, защото използвам само биологични продукти, които са безвредни за човека и за околната среда. Т.е. опазването на околната среда е на първо място. Нашите продукти ги произвеждаме, освен с ръцете си, със сърцето си и с душата си.

biofarm

 - Как и кога се захванахте със земеделие?

Раждан съм в гр. Мездра, най-близкия град до село Лик, обл. Враца. Израснал съм в това село, а на 18 години заминах във Франция да уча. Учил съм география и там се запознах с моята съпруга. Живях там 7 години, след което се прибрахме към България и лека-полека се ориентирахме към земеделието и към селото. Стартирахме през 2013 година, като изминахме дълъг път. В началото започнахме с няколко декара. В момента имаме над 100 дка плодове и зеленчуци. Отглеждаме домати, краставици, пипер, патладжан, марули, спанак, рукола, както и малко по-екзотични като инка бери, алабаш, кейл - общо около 20-30 култури.

Благодарение на биоземеделието имаме жива, рохкава почва, здрави растения, чиито плодове имат несравними вкусови качества и висока енергийна стойност.

 - Какви инвестиции сте направили в стопанството?

По Програмата за развитие на селските райони направихме няколко проекта, които са съфинансирани от ЕС. Стопанството се сдоби с 13 тунелни оранжерии, с производствено-складова база за пакетиране и експедиция на произведената продукция, както и с административно-битова част.

Стопанството е изцяло автономно от енергийна гледна точка. Инвестирахме в собствена инсталация за производство на електрическа енергия и топлинна енергия, както и събираме дъждовна вода.

Имаме 100 фотоволтаични панела по 300 вата. Като мощност това прави 30 киловата фоволтанични панели, като моментната мощност, която максимално можем да произведем, е около 25-26 киловат часа ел. енергия.

Смятаме, че инвестицията, която е направена по Програмата за развитие на селските райони, има по-бърза възвръщаемост. В рамките на 6-7 години да се надяваме тази инвестиция да се възвърне.

Видно е, че целите за следващия програмен период на ОСП са постигане на енергийна независимост, използване на възобновяеми енергийни източници, опазване на околната среда. Призоваваме и се надяваме да запалим и други земеделци да направят същото като нас.

 - Имате и дигитални решения. Какви са те и с какво подобряват ефективността в стопанството?

Дигитализацията е нещо, което навлиза в земеделието все повече и повече. Без нея съвременното стопанство не би могло да бъде рентабилно.

В нашият случай имаме електроенергийна система, която се балансира и се управлява сама. Когато имаме свръхпроизводство на електрическа енергия, тя отива към акумулаторите.

От агрономическа гледна точка имаме автоматизация на поливните системи, замъглителна система, автоматични проветрители, хранителен възел. Всичко това се управлява чрез приложение през телефона. Изключително е лесно. Не е необходимо да си на място. Използвайки този тип дигитализация и автоматизация, ние подаваме точно количество вода, препарати, което помага за правилния растеж на културите. Инвестицията е наистина добра. Тя може да спести много човешки грешки. Да повиши добивите.

biofarm

 - Как да се повиши консумацията на биопродукти, което е част от стратегията на ЕК от Фермата до трапезата?

Трябва да се провеждат повече информационни кампании, които да разясняват ползите от биологичната храна. Да има по-високи субсидии за биопроизводителите. Повече да бъдат подпомагани малките производители. Да има подкрепа на късите вериги на доставки, защото предоставят предимства и за производителя, и за потребителя. Потребителят познава лично фермера, който произвежда неговата храна. При нас е имало много посещения на наши клиенти, които ни познават и ни имат доверие.

biofarm

 - Какво е Вашето послание към тези, които искат да правят биоземеделие?

Тряба да усетят земята. Земята балансира всеки един характер. Те трябва да усетят, че това нещо е тяхното и ще им достави удоволствие, защото наистина е удоволствие да посееш семенцето, то да порасне и след това да обереш плодовете му.

Надявам се проекта, който сме направили, да послужи за пример. Да вдъхнови други млади хора като нас да тръгнат по този път.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.