1. Начало
  2. Интервюта
  3. ОСП - научи повече
  4. Подходът ВОМР е лъч надежда в нашата трудна дейност, казва Цветелина Калчева, председател на Земеделска кооперация „Христо Ботев - 92” - гр. Тутракан

Подходът ВОМР е лъч надежда в нашата трудна дейност, казва Цветелина Калчева, председател на Земеделска кооперация „Христо Ботев - 92” - гр. Тутракан

Благодарение на направените инвестиции, кооперацията е съкратила 10 пъти транспортните си разходи

 

 - Какви култури отглеждате и на какви площи?

Основно зърнено-фуражни култури - пшеница, ечемик, слънчоглед и царевица. За разнообразие имаме овощна градина с три овощни култури. Също така, люцерна и боб. Обработваме 23 хил. дка земя основно в землището на Тутракан, край Дунавска Добруджа. Ангажирани в дейността са около 30 човека.

 - Какви са най-новите ви инвестиции?

Доволна съм, че преди две години успяхме да защитим проект. Изключително необходими ни бяха две ремаркета, за да си прибираме плодовете от овощната градина. Закупихме две ремаркета и благодарение на тази инвестиция си спестихме над 70% от транспортните разходи, защото около Тутракан няма преработвателни предприятия за плодове. Най-близките са на 60-70 км. Карахме плодовете с малки превозни средства по 2-3 тона, а сега возим 20 тона наведнъж. Значи 10 пъти сме съкратили разходите. Просто сме безкрайно удовлетворени, че това решихме да закупим и да го направим с проект.

 - Какъв беше проектът?

Вариантът, който ни предложи МИГ „Тутракан-Сливо поле“ беше спасителният пояс, за да може дейността ни от овощната градина да бъде печеливша.

 - Как Ви съдейства Местната инициативна група?

Местна група ни насочваше при подготовката на проекта. Ние си наехме консултанска фирма. Всички въпроси, които е трябвало да бъдат изчиствани, на мига се преодоляваха. Проектът влезе много бързо и не са го връщали с някакви забележки. Лесно се случиха нещата и екипът на МИГ „Тутракан-Сливо поле“ е много ерудиран.

Подходът ВОМР е лъч надежда в нашата трудна дейност. Ще опитаме с още един проект. Надявам се да се случат нещата.

 - Добре ли е да се надгради съществуващата стратегия на МИГ „Тутракан-Сливо поле“ в следващия програмен период?

Трябва да се надгради, защото всеки регион има своите специфики. Идеите и посоките на МИГ-овете са всеобхватни, но за нашия регион има интерес към определени дейности и трябва да има лимити за всяка група според това, което е нужно на хората в конкретния регион.

  - Как приключвате годината?

Годината ще приключи добре, но имаме да покриваме загуба от предходната безкрайно сушава година с отрицателни резултати. Реколтата от тази година ще компенсира загубите от предходната.

 - Какви са очакванията Ви към новата ОСП?

Най-големият проблем е това, че може да се въведе таван на субсидиите. Българските земеделци получават по-малки субсидии в сравнение с другите страни членки. Орязването на и без това ниските субсидии ще стресира дейността ни. Ако при нас бъде въведен таван, това силно ще ни ограничи финансово. Тези субсидии покриват разликата, която трябва да остане, за да имаме възпроизводство, за техника, за инвестиции. Ако ги няма, ще сме на нула и просто ще съществуваме.

Всички кооперации заради по-ниската реколта през миналата година са задлъжнели. Масово фалират. Кредити имат изтеглени. Положението никак не е розово.

 - Планирате ли следващи инвестиции?

Направили сме проект за изграждане на нов огромен склад от един декар. Искаме да съхраняваме продукцията по-дълго време и да я продаваме, когато има по-високи цени. Възможно е отново чрез МИГ да кандидатстваме за изграждане на склад за зърно.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.