1. Начало
  2. Интервюта
  3. ОСП - научи повече
  4. Николай Караколев, биопчелар: Трябва да има по-голяма реклама на биохраните

Николай Караколев, биопчелар: Трябва да има по-голяма реклама на биохраните

Субсидията помага да се компенсират по-ниските доходи от биопчеларството

 

 - Защо се насочихте към биопчеларството?

Аз и моето семейство се занимаваме с биопчеларство от 2004 година и притежаваме 150 биосертифицирани пчелни семейства. Защо се занимаваме с биопчеларство? Защото районът отговаря на изискванията за практикуването му. Пчелинът е разположен на северните склонове на Средна гора и няма никаква обработваема площ. Около нас са само гори и ливади, които се косят веднъж в годината.

 - Защо точно пчеларство?

Преди да започна да се занимавам с пчеларство бях военнослужещ. Пчеларството е един от начините да си докараме доходи за нашето семейство.

 - Защо био-то се превърна във Ваша философия и мисия?

Природата е наша и ние трябва да се грижим за нея. Нашите пчели опрашват гората безплатно. Меда, който произвеждаме, е биологичен, качествен мед, който е полезен за здравето на хората и за нашите семейства.

Биопроизводството не е мода. Това е начин на живот. Ядеш истински храни. Мисля, че това е най-доброто. Да се произвежда качествена храна за населението. Хората трябва да консумират биохрани и чисти храни, защото в тях няма пестициди и хербициди.

 - Разкажете какви грижи полагате за пчелина.

Цикълът е целогодишен. През пролетта започват да се развиват семействата. Кошерите трябва да се прегледат един по един, има ли майка, какви са запасите с храна. През април слагаме прашец уловител. През ден идваме да събираме прашеца. Разширяваме семействата. Слагаме магазините. После гледаме дали се е качил медът. Вадим меда. Започваме инвентара. Кошерите се пребоядисват. Подготвяме нови рамки.

 - Какви трудности се налага да преодолявате?

Повечето усилия са в това, че ние пътуваме през пресечен терен 8 км до пчелина. Другият негатив са по-ниските добиви – те са една трета по-малко, защото нямаме рапица, нямаме слънчоглед.

 - Кои са специфичните изисквания при биопчеларството?

Третираме пчелите срещу акар с етерични масла и киселини - основно мравчена и оксалова. Другото изискване е кошерите да бъдат боядисани с безвредни бои. Моите са боядисани с лак на водна основа, който е безвреден.

 - Как се осъществява контролът от биосертифициращата фирма?

Сертифициращата фирма по договор идва веднъж в годината, като през годината правят веднъж или два пъти внезапни проверки.

 - Доволни ли сте от подпомагането за биопчеларство?

Субсидията е добра и тя трябва да се дава на тези, които имат сертификат. Парите винаги са малко, но все пак компенсират по-малките добиви, които получаваме. Помагат ни да си плащаме данъците, осигуровките. Субсидията помага да се компенсират по-ниските доходи.

През 2004 година бяхме около 20-30 биопчелари. В момента са хиляди, защото има субсидии.

 - А Пчеларската програма? Добра подкрепа ли предоставя?

По Пчеларската програма кандидатствам за изследвания на меда и ми плащат 100% за изследванията, които се правят в лаборатория.

 - Как да се стимулира развитието на биологичното производство?

Като се качи цената на биологичния мед. Като има субсидии, които да се дават на всички сертифицирани биологични пчелари и като има по-голям контрол от контролиращите органи.

Ако има добро подпомагане, много млади хора ще останат в малките населени места. Ще имат препитание. Ако видят, че наистина държавата ги подпомага и имат някакви доходи.

 - Как решихте да надградите производството?

Когато бяха малко кошерите, меда го вадихме на пчелина. В един момент дейността се разрасна и трябваше да се подобрят условията. Наложи се да инвестираме в цех. Оборудвахме го с центрофуга 42-рамкова, разпечатваща вана, матуратор 300-литров. Регистрирах цеха през 2011 година, за да можем да си улесним работата и всичко да е по изискванията за биологично пчеларство.

 - По-трудно ли се продава биомед?

Труднично е, да, защото първите години, когато сме били по изложения, ние го предлагаме и казваме - това е биомед, но клиентите казват - ние искаме истински мед и ние бяхме в шок. От 2005 година тръгнахме по изложенията. От там сме се връщали почти без печалба. Това обаче ни се върна многократно, защото си намерихме клиенти. По този начин влязохме в биомагазините.

Според мен, в България има търсене на биопродукти. Хората си ги купуват. В момента аз пласирам продукцията си на добра цена. Трябва да има по-голяма реклама на биохраните. Качествена ли е продукцията, пазар за нея има. Но трябва упоритост и постоянство.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.