1. Начало
  2. Интервюта
  3. ОСП от полза за всички нас
  4. Европрограмите стимулират хората да се занимават със земеделие

Европрограмите стимулират хората да се занимават със земеделие

Владимир Георгиев, кмет на община Самоков

Ако трябваше да се справим без европейски проекти, на общините щеше да ни бъде много по-трудно

 

 - Г-н Георгиев, какъв е основният поминък на територията на общ. Самоков?

Предвид това, че се намираме в подножието на Рила съвсем нормално е туризмът да е доста силно развит при нас. Разбира се, заедно с туризма има развито и земеделие, селско стопанство - това е предимно семеен бизнес и най-вече в насока картофопроизводство и животновъдство.

Имаме и производствени предприятия, които се намират на територията на града, а също така и предприятия, които са свързани с туризма и хранително-вкусовата промишленост.

 - А как европейските програми подпомагат развитието на общината?

Усеща се и те неминуемо помогнаха на хората все повече да се насочват в сферата на земеделието.

 - През миналия програмен период и в този какви проекти е изпълнила общината?

През изминалия период общината беше бенефициент по програма Регионално развитие. За съжаление, не можехме да кандидатстваме по ПРСР. Сега вече в новия програмен период това се поправи. Сега общината може да кандидатства по ПРСР и се направиха доста водопроводи, канализации по селата, които подобряват качеството на живот и карат хората да останат в родните села, да продължават да живеят там. Разбира се и доста проекти направихме за облагородяване, за подобряване на инфраструктурата и осветлението, за подобряването на условията за обучение, за спорт, за отдих в нашата община. През последната година-две доста проекти се правят и за постигане на енергийна ефективност.

 - Интернетът е много важен в малките населени места. Доколко е развит във вашата община?

Ние кандидатствахме, имаме оптична връзка в града. Кандидатствахме и за wifi зони, бяхме одобрени. Направихме го, защото за младите хора и за бизнеса е много важна интернет връзката.

 - Как съхранявате културните ценности?

Ние възродихме читалищната дейност. Може да се похваля, че на територията на общината във всяко село има читалище, което си има своите баби, своите танцови групи и много от младите хора се увличат по това и затова продължават да живеят по селата, защото имат къде да танцуват, да се занимават, да извършват различна дейност, която им е приятна. Именно читалищата са такива средища. Те ни помагат много за културната програма на общината. Те ни помагат за това туристите, когато идват, да видят нещо автентично. Нещо уникално за самия район, защото знаете колко много райони и различни фолклорни и кулинарни области има на територията на България. Това ни помага и за туризма като цяло.

 - В заключение, може ли да кажете, че европрограмите са оказали решаваща роля за развитието на малките населени места?

Категорично да. Ако трябваше да се справим без тези европейски проекти, на общините щеше да ни бъде много по-трудно. Освен това колкото по-отворени ставаме, колкото повече имаме информация за света, толкова по-бързо искаме и тук на място да се променят нещата. И това именно става с европейските програми.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.