1. Начало
  2. Интервюта
  3. ОСП от полза за всички нас
  4. Чрез иновациите се стимулират ресурсоспестяващите технологии

Чрез иновациите се стимулират ресурсоспестяващите технологии

Проф. Пламен Мишев, декан на Бизнес факултета и ръководител на катедра „Икономика на природните ресурси“ в УНСС

Широколентовият интернет е една от основните потребности и мерки за развитие на селските райони

 

 - Проф. Мишев, как се постига конкурентоспособност на земеделието в рамките на ЕС?

Основен начин за постигане на конкурентоспособност е подкрепа на иновациите. Европейското земеделско производство ще е лидер, когато въведе най-много иновации в своето развитие. Иновацията включва в себе си получаване на пазарни предимства. И двата стълба на ОСП имат своето значение. Първи стълб цели поддържане на доходите, а има ли човек препитание в дадено населено място, ще остане да работи това, което му харесва.

Втори стълб предполага въведения в дадена сфера, така наречените иновации и подкрепа на разумното използване на природните ресурси. Чрез иновациите се стимулират ресурсоспестяващите технологии. Всяка една иновация предполага освен разширяване на продуктовия пазар, така и нова технология, която е по-ресурсоспестяваща. Затова е толкова важно иновациите да се развиват.

 - Как от мерките на ПРСР подкрепят конкурентоспособността?

Всички мерки са насочени към подкрепа на конкурентоспособността. Тези мерки визират увеличаване доходите на хората, подобряване на инфраструктурата в тези региони. В крайна сметка хората, които останат там и работят, ще въвеждат нови технологии, за да се развиват.

 - Широколентовият интернет как ще се отрази върху хората извън големите градове?

Широколентовият интернет е голямо предимство на съвременната цивилизация. Той ще допринесе част от хората с модерни професии да се завърнат в селата, защото той ще им помогне да не загубят връзката си със света. Широколентовият интернет ненапразно е една от основните потребности и мерки за развитие на селските райони, привличане на млади, модерни хора в тези райони.

 

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.