1. Начало
  2. Интервюта
  3. ОСП от полза за всички нас
  4. Евросредствата събудиха българското земеделие

Евросредствата събудиха българското земеделие

Радослав Янков, собственик на ЕТ "КАТРИГ-5 Никола Янков", с. Леново

Всички инвестиции, които правим, са за едно по-рентабилно земеделие

 

- Г-н Янков, какви европроекти е изпълнила Вашата ферма?
 
Имаме изпълнени три проекта, като два от тях са по 121-ва мярка – Модернизация на земеделските стопанства. Първият проект е от 2008 година и по него сме закупили трактор с инвентар. Вторият проект е също по 121-ва мярка и отново закупихме трактор от по-горен клас плюс сеялка. Третият проект е вече по новата мярка 4.1 и включва строително-монтажни работи - изграждане на нов обор. Всички инвестиции, които правим до момента, са за едно по-рентабилно земеделие. И нашето фирмено мото е: За да получиш от земеделието, първо трябва да дадеш“.
 
 - Каква е накратко историята на Вашата ферма?
 
Пътят на успеха минава и през европейското финансиране. През 2009 година имахме 80 крави. След развиване на животновъдството, реално тогава започнахме да правим модерно животновъдство и изпълнение на европейски проекти. Със закупуване на техниката работата на полето олекна и на нас ни остана повече време да обърнем внимание на животновъдството. През 2013 година животните вече станаха 250. Тогава изпълнихме и следващия проект по мярка 121. Към днешна дата животните ни вече са 700 и ние изграждаме чисто нов обор. Това е развитието на нашата ферма и европейските проекти допринесоха много за този напредък. Но държа да отбележа, че с много воля и с много труд се е случвало всичко до момента. Разбира се, внедряваме иновации в животновъдството. Използваме най-съвременен софтуер, който отчита разгонеността на животните, качеството на млякото, наличието на соматични клетки…
 
- Според Вас, какъв е приносът на ПРСР за развитието на селските райони?
 
ПРСР дава добри възможности за развитие. Доста добри са схемите относно финансирането на земеделци. Малко са трудни за разбиране от масата земеделци, но това не пречи земеделието в България да се развие. Може да се каже, че схемите постигнаха ефект - това, което аз наблюдавам в последните 10 години е, че цялата техника в България се модернизира. Няма ги вече старите трактори по полетата - това, което бяхме свикнали да наблюдаваме в по-ранните години. Сега всичко е съвременно, ново... Проблемът е следният: минаха вече 10 години. Първите трактори отново са за смяна и аз приветствам това, че има диалог с институциите, отговорни за европейското финансиране, относно новия програмен период, който предстои, и смятам, че там също ще залегнат едни добри мерки, отново насочени към нас. Да, имало е и други проблеми, тъй като ние сме в градска община, и когато участваме по проекти, губим точки по подразбиране, защото селските райони са с приоритет. Община Асеновград се води от градски тип, тъй като населението е над 30 хиляди жители. Но виждам, че вече има разбиране от страна на институциите, че ние, макар че се намираме в тази община, също сме селски район, и ние също имаме нужда от финансиране и от допълнителни точки, за да бъдем конкурентни с колегите от останалата част на страната. И крайния извод, който мога да направя е - да, европейското финансиране успя да събуди българското земеделие и отчасти българското животновъдство. Има какво да се желае откъм животновъдство, виждам, че отново има разбиране от отговорните институции по тази тема, ще видим какво ще залегне в новия програмен период за сектора и отново ще се надяваме да бъдем одобрени и да изпълняваме успешно проекти както сме изпълнявали досега.
 
 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.