Нашата основна цел е да предоставяме съвети, консултации на земеделски стопани, в това число на хора, които желаят да се занимават със земеделие

Делян Георгиев, началник отдел Консултантски услуги по национални и европейски програми в НССЗ

 

- Г-н Георгиев, Вашата лекция по време на информационната среща в Пловдив, организирана от АГРО ТВ и ВУАРР, беше с фокус върху помощта, която НССЗ оказва на младите фермери. Как според Вас ОСП помага на младите хора, които искат да се занимават със земеделие?

ОСП съдържа комплекс от мерки, които да подпомогнат младите фермери. Една част от мерките са финансови инструменти. Знаете, че стартирането, развитието на бизнеса винаги е свързано с финансови средства. Втората основна част от мерки това е обучение и консултации. Не на последно място - подготвяме проектни предложения, с които те да кандидатстват за европейско финансиране и предоставяме съвети както за изпълнение на изготвените бизнес планове, така и по технологични въпроси, свързани с производствената дейност, вида, сортовия състав, подходящите породи животни, различни правила, свързани със здравословни и безопасни условия на труд, правила при работа с ПРЗ, различни мерки, свързани със смекчаване на последиците от изменението на климата... Въобще при нас земеделските стопани могат да получат набор от консултации по различни актуални теми днес в земеделието.

 - Къде най-често се затрудняват младите фермери?

При повечето случаи това е големият набор от документи, които се изискват за кандидатстване за европейско финансиране. Младите хора, като цяло, са по-динамични и енергични, това ги обърква, но с времето започват да познават документите, запознават се с условията... Освен това проблем са някои технологични въпроси. Знаете, че земеделието има правила, технологичните елементи от производствения процес трябва да се спазват. По тези въпроси ние също консултираме младите хора.

- Какъв е статусът на по-голямата част от кандидатстващите, откъде започват те?

В по-голямата част от случаите всичко започва след връщането на земята в частни ръце, наследствени имоти от баби и дядовци, това най-вече ги запалва да се занимават със земеделие. Отделно от това, знаете, че животът в селските райони е малко по-спокоен от градското ежедневие. Така че, младите хора след един известен период като че ли преосмислят нещата и желаят отново да се върнат на село и да развиват земеделие там.

- ОСП насочва голяма част от ресурсите си към иновации. Как виждате вие иновациите в селското стопанство, в какви неща по-конкретно ще се изразяват те в най-близко време?

Както всеки фермер е индивидуален случай, така и иновацията следва да се разглежда индивидуално за отделното стопанство. Защото иновативни практики за някои фермери в България всъщност са ежедневни практики в други страни. Така че, иновативните елементи могат да обхващат всеки един детайл от производството. Дали по отношение на самото производство, по отношение използването на модернизирани автоматизирани машини, или пък иновацията ще бъде нов подход при маркетинга на съответния продукт - това е въпрос на земеделско стопанство и доколко неговото развитие е стигнало определено ниво.

 - Какво бихте казали на младите фермери във връзка с европейското подпомагане и вашата помощ?

Бих акцентирал преди всичко на това да бъдат активни, да търсят информация. Нашата служба е насреща, имаме офиси във всеки областен град на страната, имаме подготвени специалисти, които могат да отговорят на техните въпроси. Но най-важно е преди да вземат конкретно решение, то да бъде информирано, да са събрали достатъчно информация от различни източници.И чак след това да вземат своето информирано решение.

 

 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.