Обединени сме по-силни

Петър Карадамянов, управител на Организация на производители на мляко, с. Черноземен

 

  - Кога беше призната вашата организация на производители?

Направихме регистрацията на организацията август 2018 година и след около месец и половина беше призната от министъра на МЗХГ. Започнахме 6 човека. След няколко месеца се престрашиха и други колеги и станахме 10.

 - Десет човека, с какви животни?

Имаме общо 2 200 крави, 450 овце и 170 кози.

 - Кой беше инициаторът за сдружаването?

Г-н Матански от Раковски ни помогна много да създадем това сдружение. Принос имат и всички колеги, включили се в това сдружение.

 - Казвате г-н Матански ви помогна. Когато го попитахте какъв е смисълът да правите тази организация, какво ви каза той?

Той ни вдъхна много кураж. Той управлява първото сдружение в България. Каза, че няма нищо страшно и ни подтикна да тръгнем по този път с добър пример и с добри съвети.

 - Как се събрахте 10 души?

Първо, че сме приятели, колеги, фермите ни са много близки една до друга. Сплоти ни идеята да бъдем по-единни и да узаконим това единство в сдружение.

 - Г-н Матански все пак не каза ли какви трудности ще срещнете и срещнахте ли ги тези трудности?

Подсказа ни много неща. Първото плащане, което получихме в началото на 2019 година, беше авансово. Съумяхме да не похарчим веднага парите в много други възможности, а да ги използваме целево да тръгне организацията по правилния път. Всички административни разходи да бъдат концентрирани, счетоводство, един администратор. Сега сме на път да си назначим общ доктор да обслужва всички ферми и тенденцията ни е да пътуваме, да имаме обмяна на опит в други страни, с други колеги. Да се консултираме и да се учим.

 - Коя е основната предпоставка, която събира хората в едно сдружение?

Доверието. Най-вече, че си имаме доверие. Дано съумеем да не го загубим един към друг. Уважаваме се като колеги. Имаме и трудни моменти, в които се чувстваме по-спокойни да си помагаме. Това е водещото.

 - Кои са очакванията ви като резултати от тази организация на производители?

Резултатите ще дойдат бавно. Вече има налице някои от резултатите. Трябва да съумеем да направим така, че да сме по-атрактивни на пазара. Вече има доста голям интерес от мандри, доставчици, защото като обединение ние сме една много сериозна голяма ферма.

 - На първо време казвате е рано всички резултати да се проявят, нали така?

Рано е още, защото нещата се случват бавно. Няма създадени традиции в България в тази насока и някои преработватели се страхуват да работят с нас, защото вече сме силни. Обединени сме по-силни. Работим с една модерна мандра, нова, сериозна. Те проявиха интерес и имат желание за в бъдеще 100% да поемат сдружението.

 - Какво прави администрацията на сдружението? От колко души се състои?

На този етап от двама души, като изключим счетоводството, което е задължително и всеки един от нас го има. Ние го концентрирахме в един офис с общо счетоводство и още един човек ще се назначи да ни води ежедневните ни документи, а те не са малко. Протоколи, дневници, самоконтрол - тези неща са много важни и са голяма тежест за един животновъд да се справи сам с документацията.

 - Искате да кажете, че цялото администриране на фермите, които са ваши членове, се прави от съответния човек в организацията?

Точно така. Концентрираме цялата административна дейност в един общ офис, който няма как един животновъд да си позволи да назначи собствен счетоводител, собствена секретарка или административен работник. Няма как да си го позволим на този етап сами, а така обединени е възможно.

 - Какви плащания се правят за администрирането по мярка 9 от ПРСР?

Финансирането е всяка година. Първата година е 10% от годишния ни оборот и до петата година падат с половин процент всяка следваща година. Това плащане не е предназначено за закупуването на общи активи. Но това не пречи самото сдружение от членски внос и от натрупани собствени активи да се развива и да се закупува каквото е необходимо. Мярка 9 покрива разходи за счетоводство, офис издръжка, обмяна на опит, консултантска дейност.

 - Винаги като добър пример за сдружаване се дава Нидерландия, която има столетна история в това отношение. Дали ще ги стигнем?

Трудно. Имат традиции от стотици години. Да се надяваме, че младите хора имат по-разчупено мислене и ще намерят светлина в тунела в тази насока. Обединяването е една идея по-сигурно спрямо конкуренти и пазари.

 - Тоест, има наченки за промяна на манталитета на българина?

Има наченки. Има доста по-разчупено мислене не само в младите хора, но и от някои колегите животновъди, които проумяха, че животновъдството не е само хоби, а един сериозен бизнес.

 - След година-две как виждате организацията?

Вече придобила собствен опит. Застанала сериозно и стабилно на пазара.

 - Да отидем малко по-далеч. Дали пък в крайна сметка не трябва една организация да мисли примерно за съвместна преработка на произведената продукция?

Всеки един от нас си го мисли, но действаме стъпка по стъпка. Тайничко се надяваме. Но сме още много зелени за това.

 - Дали ще последвате примера на г-н Матански и да убеждавате останалите животновъди да се сдружават?

Сърдечно пожелавам повече хора да се престрашат да направят тази стъпка. Това е бъдещето за нас.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.