ОСП не е само политика на подпомагане, тя е политика по отношение на пазарите

Доц. Д-р Божидар Иванов, директор на Институт по аграрна икономика

 

 - Какви са очакванията Ви за новата ОСП?

Вече от доста отдавна има проект на регламент на ЕК. Очакванията са ОСП да продължи да я има и земеделието да продължава да получава така ценната подкрепа по линия на европейските фондове. Вижда се, че това е най-голямата, пък и най-успешната политика, пък и това, което обединява най-много европейските страни. Земеделието във всички европейски страни, независимо на какво равнище е, е важно за всички. Очакваме ОСП този път да стане и по рационална, по-близка, по-ориентирана и по-отрезвена от гледна точка на това какво трябва наистина да прави една политика. Една политика трябва да даде като публична подкрепа, да даде публични ползи. За нас публичните ползи трябва да бъдат резултатите, които тази политика дава и това, което се постига от нея.

 - Смятате ли, че бизнесът, науката и държавното управление трябва по-често да се срещат?

Безспорно трябва да има синергия. През последните години това се вижда повече и повече, защото само тогава могат да се постигнат резултатите, които се търсят. Ето сега в новото предложение на Комисията, като хоризонтална цел присъства в новата ОСП, именно за трансфера на знания и иновации. Едно европейско земеделие, което да стъпи на иновациите, на знанията, на технологиите, на модерните неща. Именно те са факторите, които правят земеделието да бъде по-конкурентоспособно. Защото новите теории за факторите на конкурентоспособността се изместват не толкова от природните и климатичните условия и в ресурсите, които притежават отделните страни, а в иновациите и това, което отделните страни могат да правят със земеделската продукция. Като кръгова икономика, биоикономика, всичките тези неща.

 - Къде се намира България в контекста на другите европейски страни?

България има чудесни перспективи, чудесни възможности, защото и тук се наблюдава това, че много от нещата са нови. Кръговата икономика, да, има някои западноевропейски страни, в които тези неща се случват и те са добри примери и могат да се следват. Не е важно къде се намираме към момента, а е много по-важно къде можем да бъдем в бъдещето, защото потенциалът е огромен. Именно тази синергия, тази връзка между бизнеса, държавата, земеделските производители правилното разбиране на кой къде му е силната страна и кой как може да бъде полезен, всичко това може да доведе до този успех.

 - С какво е полезна ОСП?

Безспорно подкрепя доходите на земеделските производители. Там постиженията са неимоверни. Само ако се върнем 15 години назад, преди приемането ни в ЕС, можем да отбележим, че доходите оттогава са се вдигнали няколкократно. Спомням си началото на 2000 година, когато пътувахме, се виждаха многото запустели земи. В момента не е така. Навсякъде, когато пътуваш, е истинско удоволствие да видиш разораните полета, което говори, че има съживяване. Вижда се напредъкът по отношение на безопасността на храните, вижда се колко много е напреднала и хранителната индустрия по отношение на това, което произвежда, начина, по който го прави. ОСП не е само политика на подпомагане, тя е политика по отношение на пазарите, какво се предлага на пазара, как се предлага. От всички тези неща се вижда, че ползата за всички е огромна. Пак казвам, подпомагането на земеделието, модернизацията, която се случва, е видима. Българското земеделие се развива, окрупнява се, доходите растат. Това са предимства, които се дължат на подпомагането.

 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.