Земеделците се променят, мисленето им се променя, а с това се променят и стопанствата!

Ванко Иванов, млад фермер, с. Галата, общ. Тетевен

 

- Г-н Иванов, вие бяхте сред участниците на информационната среща, организирана от АГРО ТВ и ВУАРР. Представихте накратко стопанството си. Как всъщност свързахте професионалната си реализация със земеделието?

През 2012 г. кандидатствах по тогавашната Мярка 112 и станах млад фермер, като започнах с 5 дка собствена и наета земя. В момента стопанството е с малко над 5 хиляди дка земя, от които пасища, мери, ливади, овощни градини. Отглеждаме и животни, както и два пчелина със 150 пчелни семейства. Впоследствие, след като се отвориха и други мерки за модернизация на стопанствата - Мярка 121, Мярка 4.1, отново кандидатствахме с проекти и оборудвахме стопанството си с нови трактори и нов инвентар. Това много ни улесни. Сега нещата са много по-добре, по-лесни за кандидатстване. Има точкуване, изработена е система, помислено е проектите да се оценяват и избират обективно.

 - Как могат да се модернизират българските земеделци, за да са конкурентни на западните си колеги?

Практиката, която установявам е, че в „белите“ развити страни, визирам страните, в които съм бил - Австралия, Америка, Германия, Франция, Италия, хората там много рискуват, залагат на нови машини и нови технологии. Всяко нещо, което излезе, те се опитват да го имат. Но там е много по-лесно, защото банките стоят зад тях, много по-лесно е да бъдат кредитирани. Докато при нас, от моята гледна точка е така: Няма как аз да съм млад фермер, да съм започнал сега, а банката да иска да имам зад себе си капитал, с който да финансирам проекта си. Аз, ако го имах този капитал, нямаше въобще да кандидатствам. Там е единият проблем. Вторият проблем е несериозността, с която се гледа на младите фермери. Всеки си казва: Какво ще направи този млад човек? Ще започне и ще фалира! Да, но не е така! Има млади хора, които са упорити, които пътуват навън, виждат европейските и световни практики, внедряват ги в стопанствата си, внедряват модерни софтуери, ползват модерни ПРЗ и най-модерни машини, въобще всичко при тях е иновативно. Отпадните води вече се пречистват в стопанствата и отново се използват... Аз съм оптимист и смятам, че хората се променят, мисленето им се променя и с това мислене се променят и стопанствата!

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.