1. Начало
  2. Интервюта
  3. Пазари
  4. Да купувам или продавам?

Да купувам или продавам?

Педро Дейнека, световният анализатор и консултант

Г-н Дейнека, ще уцеля ли точно в десятката? Това е въпросът, който вълнува всички фермери, произвели и складирали зърното си в очакване на точния момент?

На пазара пределено има много динамика. Динамика има и в Черноморския регион през последните 30 години ако вземем пшеницата за пример. При царевицата и соята наблюдаваме нови лидери в лицето на Бразилия и Аржентина. Определено светът се променя, има различни динамики и трябва да ги следим и следваме.

Ще свърши ли храната в света?

Краткият отговор е не, няма недостиг на храна. Днес много говорих за възприятията, усещанията и реалността. В момента има усещане, че има недостиг на храна заради геополитическата нестабилност и напрежение и климатичните проблеми по места, но това е само усещане. Всъщност населението консумира по-малко, отколкото се произвежда.

caronte-jatva

Какво се случва с тази храна, която се произвежда в повече?

Хранителен недостиг няма, но има проблем с дистрибуцията, с доставките. Един от очертаващите се световни лидери както в производството, така и в експорта на царевица и соя, е Бразилия.

Ще може ли страната да произвежда и изнася достатъчно храна, за да изхранва света в близко бъдеще?

Най-вероятно – да. В момента Бразилия държи 55 % от световната търговия със соя, а в ръцете на три държави - Бразилия, Аржентина и Украйна е износът на царевица.

Каква е ролята на Бразирлия?

Ролята на Бразилия на глобалния пазар на царевица е много важна и расте непрекъснато през последните 10 години. Смятаме, че през 2025 г. ще се превърне в най-големия световен износител на царевица и се очаква да произвежда до 150 хиляди метрични тона царевица.

Икономическият успех на Бразилия се дължи на много фактори. Сред тях  са сериозните инвестиции в инфраструктурата. Бразилия има 36 основни пристанища, 15 от които са за износ на соя и царевица. В същото време само 7% от общата площ на страната се използва за земеделие. Доста по-голяма част – 23%, е заета от пасища.

Чудо или много работа е икономическият подем на Бразилия?

Комбинация от двете. Бразилия е благословена със земята, с климатичните условия, с разположението си, с океаните и лесния достъп до експорт, но нищо от това нямаше да се случи, ако не се развиваха технологиите и хората не работеха здраво.

Нарастваща роля на Бразилия в експорта на царевица ще рефлектира най-вече върху САЩ, а не върху страните-производителки от Черноморския басейн. Основни производители в момента са държавите около Черно море, Бразилия и Аржентина заради по-достъпната и изгодна продукция. В света зърно има и ще има. В САЩ реколтата от царевица и соя е добра, в Бразилия сега се сеят огромни площи. В цяла Южна Америка има пшеница, в Австралия и Русия има добри реколти, в Черноморския регион Украйна изнася зърно. Военният конфликт обаче доведе до сблъсък на интереси в Черноморския басейн.

Какви са последствията от това за българските фермери? Как да продават и на каква цена складираното зърно?

Това е изключително труден въпрос, особено за черноморския регион предвид геополитическата и хуманитарна криза в близост. В момента има доста големи запаси на царевица навсякъде по света. Най-важното, което трябва да направят производителите, е да управляват риска си и да вземат предвид не само търсенето и предлагането, но и какво може да се случи чисто геополитически в най-скоро време.

Какви са основните Ви съвети?

Има нещо общо между всички земеделски производители по света, било то в Бразилия, Америка, Аржентина, Черноморския басейн. Всички фермери искат да чуват това, което им харесва, а именно, че цените вървят нагоре. Но те трябва да бъдат изключително внимателни, да търсят информация, да бъдат жадни за нея дори тогава, когато това, което чуват, не им харесва. Ключът, рецептата за успех и устойчив бизнес е именно управлението на риска, защото ти трябва да знаеш какви са ти разходите, за каква цена да продадеш и какъв ти е маржът и да управляваш всичко това добре, така че независимо какво ще се случи, да продължиш напред.

Несигурността на пазарите обхваща и търговията с растителни масла. Какви са тенденциите?

Страховете от глобалната рецесия тежат върху цените на маслата. Аржентина е най-големият и основен износител на соево масло. През април т.г. е отбелязан пик в цените на соево масло, в момента има несигурност. Търсене и предлагане на слънчоглед в Черноморския басейн и Европа. Основният въпрос, породен от военния конфликт е, дали Европа може да преработи слънчогледовата реколта на Украйна и какъв е капацитетът на европейските предприятия? Отговорите са спешни, тъй като най-малко 30% от зърнените потоци в Украйна са насочени към съседни страни, включително и към България. Капацитетът на Европа за преработка на зърното от Украйна е 60-80%, но ще намалее заради производството на собствено зърно.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.