1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Русия ще достави 300 000 тона пшеница на Пакистан

Русия ще достави 300 000 тона пшеница на Пакистан

Тази година реколтата в страната беше почти унищожена

Договор за доставката на 300 000 тона пшеница сключиха Пакистан и Русия. Така правителството в Исламабад се надява да предотврати хуманитарна катастрофа в страната, пострадала тази година от природни бедствия.
 
Тази година реколтата в Пакистан беше почти унищожена, след като най-напред стана жертва на рекордни жеги и суша, а след това големи части от държавата бяха залети от невиждани наводнения.
Ето защо Световната здравна организация предупреждава, че в момента Пакистан е изправен пред огромни предизвикателства. Според СЗО 8 милиона жители се нуждаят от спешна медицинска помощ, храна и подслон. Организацията призова международната общност да се притече на помощ и да предостави 81 милиона долара за най-неотложните мерки, но досега са събрани едва 10 % от сумата. Пакетът от мерки в помощ на Пакистан, изготвен от ООН, възлиза на 816 милиона долара, от които налице са само 16 на сто.
 
При наводненията през лятото са загинали минимум 1600 души, сочат официалните данни. При население от 225 милиона, без покрив над главата са останали няколко милиона пакистанци, разрушени са стотици мостове, хиляди къщи, болници и училища, милиони хектара обработваема земя.
 
След оттеглянето на водите се разпространяват болести. На много места хората нямат достъп до питейна вода, канализацията е силно увредена. Само между юли и октомври бяха регистрирани 540 000 случая на малария, повечето от които не получават адекватно лечение и са заплашени от смърт. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.