1. Начало
  2. Интервюта
  3. Пазари
  4. Укротяване на цените, покачване на лихвите, но забавяне на икономическата активност

Укротяване на цените, покачване на лихвите, но забавяне на икономическата активност

Петър Ганев, ст. експерт, Институт за пазарна икономика: С приемането на еврото нито автоматично ще забогатеем, нито ще обеднеем

Г-н Ганев, приемането на еврото как ще се отрази на покупателната способност на българина?

Приемането на еврото няма да даде автоматичен ефект върху това колко сме богати. Има различни мнения в обществото, някои преекспонират темата, но всъщност факта е, че сме във Валутен борд и курсът не се е сменял от години, а вероятно ако приемем еврото, ще бъде същият, това означава, че директен ефект няма да има. Ще го забележим по хартийките в нашите джобове и по цените в магазините. В крайна сметка нито автоматично ще забогатеем, нито ще обеднеем.

Дългосрочно могат да се разглеждат много аспекти - от улеснена търговия, до това как се променя фискалната и монетарната политика на страната ни. През последните 20 години може да се каже, че сме успешни като макроикономика, при една сравнително стабилна макрорамка и фискална политика и трябва да правим всичко възможно тя да остане такава, независимо дали влизаме или не в еврозоната.

Ако еврото влезе през 2024 г. като парична единица, достатъчно дълъг период ли е за адаптация?

Зависи кой как го дефинира. Ако трябва да догонваме доходите в Европа, може да ни отнеме десетилетия. Почти всички държави от Източна Европа, които приеха еврото, трябваше да спазват другите критерии за конвергенция, като лихвени равнища, като инфлация, като фискална политика, а не да догонват доходи. Въпросът е технически, защото остава твърде малко време до 2024 г. и е много вероятно ние да не успеем да влезем в този срок. Влизането на България в еврозоната зависи дали политически страната ни има желание и дали е приоритет това да се случи.

Какво ще коства забавянето на приемане на еврото?

Не мисля, че има директен ефект от забавянето. През 2008 г. имаше един „напън“, така че бихме казали, че забавянето е около 14 години. Някои смятаха, че вратата към еврозоната автоматично е отворена с влизането ни в ЕС, след това дойде кризата и вратата се затвори за поне 10 години. Последните 3-4 години се отвори. Ние влязохме в чакалнята и изпълнихме различни критерии. Но тази врата няма да е винаги отворена. Едно е да закъснеем с 6 месеца, но ако сега дадем назад и се откажем, може вратата да се затвори за още 10 години. Изглежда Европа е готова за влизането ни, но ние също трябва да го искаме.

Как приемането на еврото ще се отрази върху лихвените нива на ипотечните и потребителските кредити?

Трябва да се следят две различни динамики. Едната е за развитие на цяла Европа и това, че ние излизаме от период на много ниски лихви. Всички банки в момента покачват лихвите. Влизаме в период, в който лихвите ще бъдат покачвани и най-вероятно икономическата активност в резултат на това ще се забави. Това, което ни предстои по тези лихвени равнища, е най-вероятно те да бъдат по-високи, но това не е обвързано с членството ни в еврозоната, такъв е трендът и достъпът до кредит да бъде по-труден заради по-високи критерии. Това вече се случва.

Другият процес е как би се променил допълнителният елемент, ако влезем в еврозоната. Тогава най-вероятно ще бъдат по-ниски лихвените проценти и заради кредитния рейтинг, който ще бъде малко по-висок и заради по-лесния достъп до ресурс.

Вашите прогнози за инфлацията - до къде може да стигне?

Инфлацията най-вероятно гони пик. В България по официални данни е 17-18%, 10% надмина в Европа, в Прибалтийските републики - над 20%. Не означава, че цените ще се върнат на старите нива, но ще спрат да нарастват с темпа, с който го правеха досега. Това, разбира се, зависи от ситуацията в Украйна. Много трудно е да извадим Русия от това цяло. Големият рисков фактор остават енергийните суровини. Мисля, че сме на пика на инфлацията и отделно това агресивно покачване на лихвите на европейските банки означава по-високите цени да се укротят, но ще се забави икономическата активност, ще има рецесия в Европа, в САЩ. Платената цена ще е рецесия. Отделно е въпросът колко дълбока ще е тя.

В какво инвестират хората, като превантивна мярка за стопяване на парите им?

Много зависи от стратегията, купуваш злато и чакаш. Но като цяло българинът, когато събере пари, опитва да инвестира в имоти.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.