1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. САЩ ще изкупят украинска продукция за 68 млн. долара

САЩ ще изкупят украинска продукция за 68 млн. долара

68 милиона долара ще предоставят Съединените щати на Световната програма по прехрана, става ясно от съобщение на американския външен министър Антъни Блинкен. Той уточнява, че парите трябва да бъдат използвани за изкупуването на украинска пшеница.

По думите на Блинкен Съединените щати се стремят да подкрепят продоволствената сигурност в света, като помощта им е насочена към най-уязвимите слоеве от населението. Вашингтон призовава всички страни да последват този пример.

Заради трудностите при транспорта, украинските търговци предлагат произведеното в страната им зърно на цени, които са по-ниски от пазарните. Проблеми има и заради нежеланието на корабособственици да влизат в украинските черноморски пристанища, както и заради неохотата на застрахователните компании да предлагат застрахователно покритие на товарите. Така украинската пшеница в момента се продава за 290 долара на тон, а царевицата струва 260 долара, вместо за 350, респ. 335 долара, каквито са цените на борсата в Париж.

Повечето доставки се осъществяват за страни от Европейския съюз и за Турция, като вносителите от югоизточната ни съседка настояват за 25-процентна отстъпка от пазарните цени. По-засилено търсене от по-далечните държави засега не се наблюдава и цените остават под натиска на ограничения износ и вътрешната конюнктура.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.