Владимир Иванов: Хранителният сектор ще се справи добре и при нова пандемия

Оказва ли влияние на храните политическото положение в страната?

Как ще се отрази нестабилното и несигурно политическо положение, в което се намира България, на сектор Храни? Дали нова вълна от коронавирус ще се отрази на хранителния бранш? По тези теми говорим с председателя на Държавна комисия по стокови борси и тържища - Владимир Иванов.

Политическото положение в страната, което е несигурно. То влияе ли и до каква степен на цените на храните?

„Винаги когато има каквито и да било обществени неразбории или някакъв обществен разговор, той до някаква степен се пренася върху пазарните взаимодействия. Той до някаква степен се пренася върху пазарните взаимодействия. Влиянието на такъв тип, и слава на Бог, че е така, е много слабо, но конкурентната среда е по-силна, икономическите фактори са по-силни и общо взето заетите в бранша, рядко пренасят обществените отношения върху икономическото взаимодействие, защото там е въпрос на математика и всяка грешка пазарът я наказва безоткатно“, разкри председателят на Държавна комисия по стокови борси и тържища.

До каква степен нова вълна от пандемия от коронавирус може да повлияе на родния хранителен бранш?

"Опитът от 2020 година показва, че секторът почти няма да усети някакви сътресения от гледна точка на недоимък, особено при лошата логистична ситуация в началото на 2020 година. Нашите търговци и производители показаха една завидна мощ, една завидна работа. Справиха се чудесно. Тук е мястото да им се благодари. Общо взето не допуснаха нито един ден българският пазар да има недостиг на каквото и да било. Никой не си позволи да спекулира и да използва ситуацията за свръх печалби. Справихме се по-добре от Англия и от Австрия, което чест ни прави. Не че нямаме негативи. Имаме негативи, но за конкретния период просто много добре работеха.

По отношение на една нова вълна може би секторът на общественото хранене ще бъде пак затворен, но от гледна точка на общото потребление, на общиоте пазарни показатели, тъй като няма как да спрем да се храним, секторът ще продължи да работи и не виждам някакви пряки поражения върху сектора, по скоро ще има преки поражения върху психиката на хората", завърши Иванов.

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.