1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Очаква се поевтиняване на сезонните храни

Очаква се поевтиняване на сезонните храни

Прогнозите са добри за родната продукция

Цените на храните няма да растат, въпреки поскъпването на горивата. Прогнозират се стабилни реколти от основните култури, което може да доведе дори до поевтиняване. Още по темата коментира председателя на Държавната комисия по стокови борси и тържища Владимир Иванов.

Г-н Иванов, в разгара сме на отпускарския сезон. От Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива разкриха, че не трябва да има увеличение на цените на горивата. Значи ли това, че хранителните стоки ще запазят цените си?

„Дори и да има увеличение на горивата, така са комбинирани икономическите фактори, че взаимодействията на конкурентно ниво са страшно много. Това е тенденция и за европейския пазар, което се пренася и на нашия пазар. До такава степен са обтегнати, сблъскът е толкова силен, че много трудно ще видим някакви движения в цените на храните и ако въобще има такива, те ще бъдат съвсем малки. По-скоро сега има тенденция при комбинирането на факторите – има тенденция падане на цената на маслата на световно равнище, съответно очакваните зърнени реколти са много добри, а вече, на световния пазар и на европейския пазар олиото се срина с около 400 долара на тон. По-скоро тенденцията е за понижаване, а не за покачване. По отношение на търговията с пресни плодове и зеленчуци. Там конкурентният сблъсък ще е много силен. Реколтата е много добра. Ще има излишъци почти във всичко, а и нямаме продукт, в който да не се очаква добра реколта. При това постоянно време, без дъждове, не както беше юнското, просто се очакват тенденции към намаляване и то е с покриване на кривата от 2020 година. Почти сме на същото ниво “, разкри Иванов.

Владимир Иванов добави, че тази година се очакват около 6 милиона тона пшеница в България, което е близо до върховите нива. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.