Преместването на пчелните кошери извън населените места ще доведе до повишаване на цената на меда

Снимка:

Инж. Михаил Михайлов, председател на Съюза на българските пчелари

- Г-н Михайлов, какви промени се предвижда да бъдат направени в Закона за пчеларството?

- Едно от предложенията е да бъде увеличено отстоянието на кошерите от границата със съседите (в момента то е от 3 до 5 метра в зависимост от ориентацията на пчелните домове). Второто е кошерите да бъдат изнесени извън населените места. Това означава да бъде редуциран броят им.

- Каква е причината за тези предложения?

- Инициативата за изменение в Закона е на Министерството на земеделието и храните на база на многобройните писма-жалби от граждани. Оплакванията са за това, че в съседство има пчелини или че пчеларят е увеличил броя на кошерите си в дворното място.

- Какви ще са последствията за пчеларите ако промените залегнат в Закона?

- Смята се, че трябва да има примерно 10 или 20 кошера в един имот. Когато се стигне до някаква бройка това означава, че винаги ще се намерят хора, които непрекъснато да пишат жалби, за броят кошерите и ще се стигне до нелепи ситуации. За това от бранша не искаме да се запише броят на пчелни семейства, които могат да се отглеждт в населено място. По-скоро ако има възможност да се изнесат кошерите, но те да бъдат сигурно защитени.

- Изнасянето на кошерите извън населените места ще създаде ли разходи на стопаните?

- Разходите ще бъдат колосални! Това означава да построим къща на ново място, на гола поляна. Там нямаме вода, нямаме ток, нямаме постройка (и сега законът не позволява да направим временна постройка, т.н „пчеларска къщичка“). В нея може да се съхранява центрофуга, дребен инвентар, кошери пити и т.н. Това означава, че започваме да изграждаме пчелина от нула. Той трябва да бъде най-малкото ограден с ограда. Необходимо е да има врата с табела и надпис с името на пчеларя. Всичко това производителят трябва да го направи и е свързано с много разходи. Като резултат ще се повиши цената на меда. Оскъпяването идва от това, че пчеларят трябва да вземе питите, да се върне обратно вкъщи, където да ги изцентруфугира, след това да ги откара отново до пчелина.

- Какъв е най-добрият вариант за граждани и пчелари?

- Най-добре, за да нямаме главоболия, е да се определи някакъв минимален брой пчелни семейства, например не повече от 20, на площ от един декар. Това е оптимално, няма да пречи на съседите. На останалите пчелни семейства, които бъдат изнесени, трябва да им бъде намерена охрана.

- Кога очаквате да бъдат приети промените в Закона за пчеларството?

- Когато работната група обсъди и гласува направените предложенията. За сега замразихме внасянето на такива до 15-ти октомври тази година. Надяваме се до тогава да създадем новата пчеларска организация, през която да минават тези предложения.

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.