Чероки обича житата

Николай Грамчев, мениджър кампании Царевица и Житни култури: „Това е уникален фунгицид, без аналог на пазара!“

- Тази година Синджента излиза на пазара с атрактивния нов фунгицид Чероки. Какво представлява той и с какво се различава от досега предлаганите?

- Новото ни предложение, фунгицидът за житни култури Чероки е с 3 активни вещества и ще даде възможност на земеделските производители да осъществят категоричен контрол на най-важните икономически болести в житни култури. За България това е един много актуален въпрос, защото през последните години виждаме тежко нападение от болести в ранните фази от развитието на житните култури. Свидетели сме как има засилен натиск от болести, Септориоза и дори Ръжди, все по-рано. Често наблюдаваме тежки нападения още наесен и рано напролет. През последните два сезона борбата със Септориозата става все по-трудна.

- В какво се изразява уникалността на формулацията и на активните вещества на Чероки?

- Продуктът няма аналог на пазара. Той е комбинация от два триазола и контактно вещество от групата на нитрилите, 3 активни вещества, различни механизми на действие, които работят в отлична синергия и дават възможност на продукта да осигури няколко нива на защита. Чероки има контактно, предпазно, антиспорулантно действие, което се дължи на нитрилната съставка. Чероки има и двойно системно действие, което се дължи на двата триазола, които осигуряват предпазно, лечебно и изкореняващо действие. Ако единият триазол осигурява бързото инициално действие за борба срещу болестите, то другият триазол гарантира достатъчно дълга продължителност на действие. Така културата е защитена отвътре и отвън - контактното антиспорулантно действие не дава на попадналите върху културата спори да се развиват и да проникват в него, а двойно системното действие със своята бързина и продължителност защитава от бъдещи нападения или я „изчиства“ от болестите.

- Защо акцентирате върху контактното и антиспорулантното действие на Чероки? 

- Веднъж проникнала в растението, болестта започва да изчерпва неговата енергия, защото то се „бори“ с нея, вместо да използва енергията си, за да развие добивния си потенциал. Формулацията на Чероки е суспензионна емулсия с добавена WeatherStik технология, която осигурява отлично прилепване на продукта и много бързо проникване. На практика Чероки започва да действа 15 минути след напръскване, а благодарение на WeatherStik технологията, вградена в суспензционната емулсия, той е изключително устойчив на отмиване. Също така, буквално до 1 час продуктът вече е проникнал и в културното растение на 99%. Много трудното отмиване пък дава продължителна защита отвън.

Кои са болестите, които Чероки контролира?

- На първо място е Септориозата, загубите от която могат да надхвърлят 30%, както и видовете ръжди – също толкова вредоносни. Продуктът се отличава с голяма гъвкавост на приложение, предвид нападението на болестите през различните фази от развитие на културата. Има две дози на регистрация: 133 мл/дка и 200 мл/дка. Фазата на приложение е от братене до края на цъфтеж при пшеница и до начало на цъфтеж при ечемик. Нашата препоръка е да се използва във фаза братене, за да се даде чист старт на растението. Продуктът, приложен в този момент, дава и няколко допълнителни бонуса. Има антистресово физиологично действие, което допълнително подпомага растението, а също така той действа и с газова фаза.

Чероки е топ фунгицид в портфолиото ви. Избрали сте атрактивна визия за представянето му. Какво е посланието?

- Посланието започва с кратко мото - Чероки обича житата - и се олицетворява от индианка от племето Чероки. Целим да дадем усещането за мекотата на продукта, за неговата селективност, за познанието на природата и растенията, за грижа!

 - Чероки участва в препоръчителна фунгицидна програма на Синджента. Каква е тя?

- Приложение на Чероки в доза 133 мл/дка във фаза братене, последван от Амистар Екстра - 70 мл/дка, във фаза флагов лист - така ще бъде осигурена солидна защита на растенията до начало на изкласяване. И същевременно ще дадем една висока добавена стойност чрез тяхното антистресово действие - допълнителният „зелен“ ефект, който удължава наливането на зърното. Ако е необходимо трето третиране, Синджента има наложило се вече предложение - Магнело в доза 100 мл/дка. Но портфолиото ни не се ограничава с тези три продукта по отношение на фунгицидите. В продуктовата ни листа и тази година остава наложилият се продукт Артеа - фунгицид с два триазола, гъвкав и широкоспектърен.

През тази година Синджента предлага и атрактивни промоционални пакети за житни култури. Какво включват те?

- Единият е Артея и Аксиал Едно, насочен за третиране във фаза братене, за чист старт на културата от болести и плевели. Аксиал Едно е предназначен за смесено заплевеляване и е един от малкото хербициди срещу смесено заплевеляване, който може да бъде прилаган едновременно в пшеница и ечемик, това е и  доказателство за неговата селективност. Той осигурява категорично действие срещу житни и широколистни плевели, Артея и Аксиал Едно е технология, която се наложи изключително добре за Южна България. Другият промоционален пакет е фунгицидна програма за контрол на болести от братене до изкласяване и включва Артея и Амистар Екстра на много атрактивна цена.

- Какво предлага Синджента за производителите на царевица?

- Синджента и тази година увеличи своето портфолио, прибавяйки три нови хибрида. Единият е Зефир за българските земеделци, които целят производство на качествено зърно - хибридът дава възможност да получат добив с високо хектолитрово тегло и с много красиво зърно. Вторият хибрид е Креон - той е малко по-интензивен, обича нормалните климатични условия. Това, което го отличава е, че той е подходящ както за зърно, така и за силаж. Третият хибрид, който пускаме тази година на пазара е Феномен. Едно лесно запомнящо се име, хибрид с ФАО 170, като с него разширяваме портфолиото си с ранните хибриди, където ние сме лидери на пазара.

- Какво включва тази година промоционалният пакет на Синджента в царевица?

- Промоционалният ни пакет тази година включва хибрид по избор от ФАО 300, ФАО 400 или един от ФАО 500 и почвен хербицид безплатно за 25% от площта. Така българските земеделци могат за изберат любим хибрид, като за всеки 10 торби получават 5 литра безплатно от хербицида Камикс. Камикс се наложи през последните години поради своето широкоспектърно действие срещу плевелите, високата си селективност и своята гъвкавост на приложение. По принцип продуктът трябва да се прилага в ранните фази, защото контролирането на плевелите трябва да стане рано. Камикс е продукт, който ние препоръчваме да бъде приложен почвено, преди поникване на културата, защото тогава се дава чист старт на културата, което е много важно за царевицата.

Защо и тази стопанска година земеделските производители ще изберат Синджента? Какво ще постигнат с предлагания комплекс от продукти?

- Синджента е компания, която има възможност да им предостави пълна технология - от хибриди или сортове,  до пълна растителнозащитна програма. Ние предлагаме и листни торове. Но това, коетоподчертаваме е, че нашата генетика винаги е тествана с нашите продукти и има отлична синергия в технологиите. Пълното обслужване, което предлагаме - именно то отличава нашата компания от другите.