1. Начало
  2. Интервюта
  3. Производство и преработка
  4. Костадин Костадинов, председател на НАЗ: Очакваме адекватни мерки от служебното правителство

Костадин Костадинов, председател на НАЗ: Очакваме адекватни мерки от служебното правителство

От НАЗ инициират среща на 12 държави – заради украинския внос на зърно

Г-н Костадинов, какви резултати очакват зърнопроизводителите от срещата със служебния министър Явор Гечев?

По отношение на вноса от Украйна, очакваме адекватни мерки от служебното правителство, които да защитят българския производител. Защото Румъния вече е осигурила транспортни транзитни коридори за превоз на живи животни. Така че, освен ние, плодовете и зеленчуците, в цирка влизат и колегите животновъди. И проблемът се разраства. Освен, че се убива българският производител, ние не знаем какво точно влиза в страната. Публична тайна е, че в Украйна има райони с остатъчна радиация, 30 млн. дка от украинската земя е собственост на американски фирми, които нямат забрана за ГМО. Освен това, на срещата със служебния земеделски министър стана ясно, че БАБХ няма акредитирана лаборатория, която да проверява за остатъчни пестициди. Тази проверка може да бъде извършена от частни фирми. И се оказва, че една известна международна фирма издава сертификатите в Украйна, клон на същата фирма прави проверки в България. Изумени сме от неглижирането на този проблем. Резонно е да се запитаме – това не поставя ли в риск здравето на българите? Притеснени сме и от друго – всичко, което влиза у нас като суровина от Украйна, излиза под името „Произведено в България“. При евентуални лоши проби, установени от проверки извън страната, ще се компрометира името на българския производител и преработвател. А то е градено с години на международните пазари. Да не говорим колко трудни са те в момента. При една такава издънка, целият ни труд ще отиде по дяволите – заради печалбите на няколко търговци.

 

Какви действия ще предприеме Националната асоциация на зърнопроизводителите?

Инициирахме среща във формат „Вишеградска четворка“ - в разширен вариант „Три морета“. На 1 септември ще се съберем представителите на 12 държави, за да вземем решение за общи действия. При всички проблемът е един и същ – вносът от Украйна убива производителите в страните от източния фланг на Европейския съюз. Трябва да бъдем чути от Европейската комисия и тя да реагира по адекватен начин. Съпричастни сме с колегите украинци, но това, което се случва в момента, просто ни убива.

 

Има ли яснота какви количества украинско зърно са влезли в България?

От НАЗ отправихме питане към Агенция „Митници“ по този въпрос. От февруари до юли само внесеният слънчоглед от Украйна е в размер на 500 хил. тона. До момента Украйна изнасяше единствено слънчогледово масло, не и слънчоглед. Какъв е резултатът към момента от този внос – складовете у нас са пълни с украински слънчоглед. Започнахме да жънем, добивите са ниски – 180-200 кг/дка, няма кой да го купи нашият слънчоглед. Първи ще пострадат малките производители, които нямат собствени складове за съхранение. Защото ще бъдат принудени да продават на загуба. При 240 лева за тон слънчоглед и разходи от 300 лева, как да се оцелее?

 

Какви работещи мерки са възможни в тази ситуация?

Едно от предложенията беше да се раздели потокът на зърното, което влиза от Украйна. За да се знае къде е украинското и къде е българското зърно. И да се знае крайната точка на украинското – преработено ли е и в какво, като това се удостоверява със съответен сертификат. За да не се компрометира името на българската продукция. Надяваме се тази мярка да сработи.

 

Интервю на Анета Божидарова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.