1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. ЕС да изкупува украинското зърно на твърда цена

ЕС да изкупува украинското зърно на твърда цена

Това ще стабилизира цените в държавите, през които минава украинската стока и ще даде на украинските фермери по-добри цени

Превозът на големи количества украинско зърно през Полша не остава без последствия за тамошния пазар, установяват полските стопани. В притеснението си, че това ще понижи цените, те предлагат Европейският съюз да изкупува украинското зърно.
 
В писмо, адресирано до агрокомисар Януш Войчеховски и Копа и Коджека, полските фермерски организации обясняват, че сегашната практика да се превозва украинско зърно през територията на тяхната страна неволно дестабилизира местния пазар, тъй като не винаги се намира купувач за доставеното количество. От друга страна руската блокада на черноморските пристанища оказва силен натиск върху производствените цени в Украйна.
 
Полските стопани предлагат Европейският съюз да изкупува украинското зърно на твърда цена, която да е на 90% от котировките в Париж. Това ще стабилизира цените в държавите, през които минава украинската стока и ще даде на украинските фермери по-добри цени. В същото време Европейският съюз ще засили влиянието си на международния пазар и ще може да играе важна роля за продоволствената сигурност в света.
 
Междувременно турският президент Ердоган проведе телефонен разговор с руския си колега Путин. От съобщение на президентската администрация в Анкара става ясно, че двамата са обсъдили плана на ООН за създаване на транспортни коридори през Черно море. От Кремъл допълват, че при разговора е станало дума и за икономическите връзки между двете страни.
Украинският президент Володимир Зеленский също е разговарял с Ердоган за свалянето на блокадата на пристанищата, съобщи самият той в Туитър. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.