1. Начало
  2. Интервюта
  3. Производство и преработка
  4. Отглеждането е 100% автоматизирано, контролира се онлайн

Отглеждането е 100% автоматизирано, контролира се онлайн

Снимка:

Валери Милованов, управител на ферма за тихоокеанска сьомга

- Г-н Милованов, защо решихте да отглеждате сребърна сьомга?

Изискванията бяха няколко. Искахме да е позната риба на нашия пазар, да е здрава, да не се разболява много често, да е лесна за отглеждане и да е в по-високия ценови клас. Минахме през няколко вида риба. Мислехме за различни видове, скъпи, екзотични непознати, познати.

Нашата е сьомга, която е позната тук. Сравняват я с атлантическата сьомга, която е норвежка сьомга, а нашата е сребърна. Тя е в по-високия диапазон, като в списъка на сьомгите най-горе е кралската, която се улавя само в диво състояние. Сребърната, известна като кохо, или тихоокеанска, е с по-високо съдържание на Омега 6 и 3 мастни киселини от другата, като преди нея е само кралската.

 - Защо вашата е екологично чиста?

Заради начина на отглеждане. Зарибителният материал се вкарва от Канада със сертификат, храната купуваме от датска компания със сертификат, който гарантира, че не се влагат ГМО и пилешки продукти. Водата, която ползваме, е сондажна от 50 м, поддържаме хигиена, за да не заразим фермата. Циркулационната система не позволява вкарване на химикали. Пречистването става с биологичен филтър. Той разгражда амония на нитрати, нитрити и позволява рециркулацията. Ние не правим превенция каквато се прави в откритите рибарници. Те са принудени, защото рибите имат много болести и се налага срещу кожни болести да слагат формалин, оцетна киселина и т.н. Влезе ли вътре зараза, изважда се рибата, източва се водата, прави се дезинфекция, после се пълни наново и отново се зарибява.

 - Защо няма обичайната миризма на другите аквакултури?

Технологията е такава, че когато рибата достигне определена големина и трябва да излезе на пазара, се изважда от басейните за угояване, вкарва се на чиста течаща вода. Там не се храни. Това позволява храносмилателната й система да се изчисти от храната и фекалиите. Това е една от причините да е по-слабо миришеща. Докато при садковото отглеждане рибата се движи основно вертикално, на дъното постепенно се натрупват отпадъци, които силно замърсяват басейните. Имаше разследване на френски журналисти, които изнесоха факти срещу садковото отглеждане на аквакултури и това даде много негативен ефект върху цените, който се отрази и на нас, въпреки че ние не отглеждаме садково, но хората като като цяло не правят разлика.

 - Как управлявате процесите във фермата?

Системата е 100% автоматизирана, контролира се онлайн. Ако се случи нещо, получаваме есемеси. Тези процеси се следят и от САЩ. Оттам получават достъп и могат да коригират някои неща, ако се случи нещо. Всички системи за рибата са подсигурени.

 - Какъв е капацитетът?

200 т годишно, но може и да достигне 250 т. Но в този случай се влиза в рисков момент, когато всичко трябва да е идеално смазано, защото 10-15 минути могат да костват живота на рибата. От 20 април 2018 г. фирмата върви надолу. Имахме по 4 кг екземпляри, сега са по 800 грама, защото не даваме храна на рибата.

- Защо върви надолу?

Много са причините, една от тях е по-ниската покупателна способност на българския пазар.

 - Няма ли интерес към вашата риба от чужбина?

Има огромен интерес. От Гърция има предприемач, който иска да я закупува цялата и да я предлага във Франция. От Малта, от Арабския свят, Италия. В момента, в който изпратим параметрите на нашия продукт, всички са очаровани и искат огромни обеми, но не не можем да си позволим да подпишем такива договори, защото не сме сигурни, че можем да произведем тези количества и ще се наложи да плащаме неустойки.

 - Това е абсурдно, има интерес към вас, а вие отказвате да подпишете договори?

Ние имаме недостатъци в технико-икономическия план за реализация. Канадският консултант малко ни подведе, защото според него 200 тона заложен капацитет е количество за ресторант. За нас обаче е доста голямо тук. Второто нещо е, че никъде в ЕС няма тихоокенаска жива сьомга. Ние разчитахме на това и затова я предлагаме като прясна. Оказа се, че това е също проблем. Не можахме да постигнем необходимото количество за реализация. Имаме преработена, в Ботевград в цех се изчиства, филетира и я доставят в магазинната мрежа. В момента плащаме на хората си заплати с това, което продадем от самата ферма.

 - Идват ли хора на място да си купуват?

Да, идват хора и от това, което купуват от миналата година досега, живеем. С тези пари плащаме телефони, заплати, декемврийските заплати започнахме да изплащаме. Наложи се от 8 души да освободим двама. Работят местни хора. Заради това, че отглеждаме такава сьомга и по такава технология, при нас дойде след като завърши студент със специалност океанология. Тук се водят всякакви чужди делегации, за да се покаже уникална ферма за Европа. Гледачът на фермата е избран с международен кастинг. Искахме да ни гарантира, че в края на втората година фермата ще работи. Спеше денонощно тук. Сега се давим като власите накрая на Дунава.

Aвтор: Светлана Трифоновска

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.