През последните години получаваме по 3 тона розово масло

Проф.Недко Недков, директор на Института по розата и етеричномаслените култури в Казанлък

- Проф. Недков, каква ще е тазгодишната розова кампания по ваши наблюдения?

- Тази година очакваме богата розова реколта, поради факта, че досега климатичните условия са изключително благоприятни - има нормални температури и превалявания, които ни дават гаранции да смятаме, че през тази година можем да се радваме на едни добри добиви от розовата култура. Разбира се, имало е години на изненади, въпреки благоприятния климат. В началото на розобера се получава рязко засушаване и намаляване на добивите. Последните три-четири години бяха такива, но да се надяваме, че тази няма да е и ще имаме добри резултати.

- Ще има ли достатъчно работна ръка, предвид това, че миналата година не достигаше?

- През тази година се надяваме да има достатъчно работна ръка за прибиране на

розовия цвят, тъй като в Казанлък и на други места в Розовата долина голяма част от предприятията не работят с пълна мощност. Много хора са пуснати в отпуск. Някои фирми са съкратили своите производства и от записванията на хората и договорите, които сме сключили с тях, показват, че тази година няма да има недостиг с работната ръка.

- Какво ще бъде заплащането за килограм розов цвят на работниците?

- Заплащането на работниците ще е 60 стотинки за набран килограм розов цвят. Смятаме, че в условията на криза в момента, тази цена е добра. Фактът, че са се записали доста хора означава, че са съгласни на тази цена.

- Случи ли се спекулиране на голяма част от работодателите да намалят цената за набран килограм розов цвят на работниците предвид кризата?

- Имаше няколко срещи на розопроизводителите и се уточни цена от 60 стотинки. Трябва да се има предвид, че ние сме в условията на пазарна икономика. Не бива да се пренебрегва и това, че розопроизводителите и търговците на розово масло имат също големи проблеми, поради факта, че търсенето на розово масло вероятно ще намалее в малки граници. Не може да се вдига цената на розовото масло до безкрайност и смятаме, че цена от 4800 до 5000 евро е достатъчна и ще бъде предлагана на световния пазар. Когато разходите се увеличават, би трябвало да се покачва и цената на розовото масло, но ние не можем непрекъснато всяка година да повишаваме цената му.

- Очаквате ли повече клиенти тази година или считате, че ще са по-малко?

- През последните години получаваме по 3 тона розово масло. Считам, че тази година получените количества ще бъдат продадени. Мисля, че няма да настъпи криза в продажбата на розово масло, тъй като 3 тона е нормално за международния пазар количество. Не бива да подминаваме и факта, че българското розово масло се използва във фината парфюмерия и козметика. Хората, които го купуват, са с много пари и смятам, че търсенето ще продължава да бъде на високо ниво.

- От всеки вид рози ли може да се произведе розово масло?

- Розово масло се произвежда предимно от роза „Дамасцена” или както я наричаме Казанлъшка маслодайна роза. Тя е с най-богато съдържание на розово масло по количество и качество. В Института ние работим върху създаването на нови сортове маслодайна роза с по-добро съдържание на розово масло. Имаме основни сортове: ”Свежен”, „Яйна”, „Искра” и „Елейна”. Тези сортове са с доказани качества на розовото масло. Работим и върху „Бялата роза”. Имаме създадени няколко сорта. Нейното масло също е много висококачествено и е предназначено за фината парфюмерия. Надявам се, че в близките години по желание на нашите клиенти от чужбина бихме могли да произведем розово масло и от „Бяла роза”. Всичко е въпрос на договаряне и търговска сделка.

- Каква площ със засадени сортове рози притежава Институтът по розата?

- Ние имаме 550 дка розови насаждения. От тях популация № 5 е около 500 дка и другите сортове са около 50 дка, но ги държим предимно за размножаване. Тук клиентите ни са предимно български, тъй като в Розовата долина се получава най-висококачественото розово масло, което се използва в луксозната парфюмерия. В други страни роза „Дамасцена” не може да дава такива показатели.

- Кои страни са основните клиенти на българско розово масло?

- Основните клиенти са Германия, Франция, САЩ, Арабския свят, като имам предвид Дубай. Има заявки и от Китай, които също се опитват да произвеждат розово масло, но там климатичните условия са малко по-особени. България изнася този си продукт от дълги години зад граница.

- Кога ще започне розовата кампания тази година?

- Обикновено кампанията за бране на рози започва около 23 май. Това е типично за повечето години. Кампанията продължава около 25 дни, като от голямо значение са и валежите. Високите температури и засушаването не влияят добре на розите и тогава кампанията може да продължи около две седмици. Тогава обаче добивите са много ниски. Хубаво е да се даде възможност всички розови пъпки да цъфнат и да се оберат, за да се получи едно добро розово масло.

- Кое е най-важното за брането на рози?

- Най-важното е, че беритбата трябва да започне около 5.00 часа сутринта и да приключи към 11.00 часа. Тогава се получава най-хубавото масло, както по количество, така и по качество. Ако това не се спази и беритбата продължи до следобед, кампанията не е добра за самия розопроизводител и производител на розово масло.

- Каква площ с розови насаждения има в региона?

- В региона на Казанлък има около 5 000 дка розови насаждения. Заедно с павелбанския регион засадената площ с рози е близо 12 000 дка. Това е 50 % от всички розови насаждения в България. Друга част са в региона на Карлово, Хисаря и Стрелча.

Агенция „Фокус”

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.