В България управляващите са глухи за проблемите на фермерите

Снимка:

Петя Ставрева, председател на ПП "Обединени земеделци"

- Г-жо Ставрева, каква е целта на поредицата семинари, организирани от ПП „Обединени земеделци“ под наслов „За нова аграрна политика“?

- Целта е с представители на браншовите организации, аграрната наука, земеделски производители и политици да се дискутират възможностите за развитие и модернизиране на агросектора в България. Спираме се върху секторните политики в областта на зърнопроизводството, зеленчукопроизводството, производството на етеричномаслените култури и болезнените проблеми в животновъдството. Важна дискусия е посветена и на биоземеделието в България. За мен е много важно тези дебати и дискусии, които касаят подпомагането на агросектора в България, да продължат и да има чуваемост на посланията, които отправят производителите. Защото днес в европейските институции протича важният дебат за бъдещата Обща селскостопанска политика, свързана с промяна на начините на подпомагане на производителите. Важно е да се чуе техния глас тук, в България, за да можем да съобразим претенциите на страната ни, исканията за промяна на ОСП с възможностите и нуждите на нашите производители.

След последния семинар подготвихме заключителен документ, който ще бъде изпратен до националните и европейските институции, в който ще бъдат набелязани приоритетите за развитие на агросектора. Това, което се очерта по време на дискусиите, е, че земеделските производители категорично се обявяват за осигуряване на по-голям ресурс не само от европейските фондове, но и от националния бюджет, както и намаляване на бюрокрацията, опростяване на процедурите за достъп до европейско подпомагане и един по-добър мениджмънт на европейските пари и улесняване на техния път до производителите.

- Оптимист ли сте за бъдещето на българското земеделие?

- Смятам, че днес българското земеделие има много нерешени проблеми и че въпреки рокадите в Разплащателната агенция и като цяло в системата на МЗХ все още не става факт необходимата аграрна политика, която да осигури достатъчно средства, да подкрепи производителите и производството, както и реализацията на земеделската продукция. България е традиционно аграрна страна и в период на криза инвестициите в земеделие според мен са инвестиции в бъдещето на страната, но това все още не се случва. Аз вярвам, че земеделието в България ще се модернизира, ще продължи да се развива с необходимите темпове, но за това е нужна политическа воля, категорична подкрепа от страна на хората, които взимат решения в държавата. Дошъл е моментът земеделският сектор да се превърне в приоритетен. Трябва да пристъпим към политика на действие, а не както в момента сегашните управляващи се придържат към политика на оправданията, защото на производителите им писна от стратегии, които увисват във въздуха, от нереализирани поети ангажименти. Много от стопаните са притиснати от фалити, до много от тях не достигат европейските пари, които продължават да бъдат едни виртуални средства. А в същото време техните европейски колеги получават по-големи субсидии, както и по-големи доплащания от своите правителства. Това налага у нас подходът на разпределение на средствата да се промени, още повече, че милиардите евро от европейските програми стоят в голямата си част неусвоени. А за да искаме за следващия програмен период 2014-2020 г. по-голямо финансиране от Брюксел, трябва в периода до 2013 г. да усвоим повече от 50% и то да доближим поне 80% от еврофондовете.

- Защо като че ли комуникацията между фермерите и администрацията не дава резултат или направо липсва?

- Земеделските производители са стигнали до един етап, в който вече прескачат националните институции и търсят съдействието на европейските. Което означава, че има срив на доверието в националните институции, че има липса на чуваемост между производителите и хората, които са назначени да помагат на тези производители. Търсенето на подкрепа от Брюксел означава, че тук в България много хора са глухи за проблемите на фермерите. За мен това е много притеснително, защото в системата на МЗХ работят много кадърни и можещи хора, но явно по високите позиции има професионалисти, на които или не им се чува думата, или не винаги взимат правилни решения, които да са свързани с осигуряване на необходима подкрепа.

- Какво трябва да се случи, за да стане земеделието в България един добре работещ модел?

- За мен най-важно е България да има една адекватна национална дългосрочна стратегия за развитие на агросектора и на селските райони. Това е споделено на поредицата от форуми, в които участваме. Без яснота какво ще се случва в следващите 5, 10, 15 или 20 години какъв тип земеделие ще развива България, дали фермерски тип, дали ще подкрепяме и дребните, и средните, и едрите по солидарен начин, много трудно хората могат да планират. Днес най-големият проблем в сектора е това, че липсва яснота за посоката, в която държавата ще развива този сектор. И тъй като виждаме категоричното отсъствие на политическа воля, отново търсим временни финансови решения. Това отчайва производителите. Но без една ясна стратегия и без национален консенсус по приоритетите в областта на земеделието много трудно можем да очакваме, че този сектор ще получи необходимата подкрепа и ще даде шанс на хората, които са ангажирани в него. Всички държави, в които земеделието е приоритет, имат дългосрочни стратегии и фермерите имат яснота за бъдещите години. Затова могат да планират инвестиции, кредити, развитие…

- Преди няколко месеца член на правителството се изказа, че милиарди били изсипани в земеделието...

- Да, може би доста средства са влезли от европейските фондове, но това категорично не са средства от националния бюджет и те, за съжаление, не са достигнали до голяма част от фермерите. Имаме един много стеснен кръг на получатели на европейско финансиране поради липса на ресурс от страна на по-дребните, поради липса на информация. Но това нещо трябва да се промени, защото сроковете ни притискат и вместо българите някой друг ще използва парите от европейските фондове, предвидени за България, ако ние ги върнем обратно в европейския бюджет.

                                                                       Интервю на Валери Станев

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.