1. Начало
  2. Интервюта
  3. Растениевъдство
  4. Димитър Габровски: Никой не вижда къртовския труд на земеделеца

Димитър Габровски: Никой не вижда къртовския труд на земеделеца

Зад хубавата кола стоят пот, труд, безсънни нощи, кредити, побелели коси, казва фермерът от Плевенско

 - Г-н Габровски, фалшив ли е образът на българския земеделец в публичното пространство?

Имам семейна ферма в Долни Дъбник - около 12 хиляди декара зърнопроизводство, зеленчуци и 300 кошера. В публичното пространство образът на българския земеделец е лъскав, скъп и неприятен за повечето хора в България.

 - Защо е така?

Защото определена група земеделци показват своите възможности, но не всички земеделци са такива. На всеки от нас е ясно какво е да имаш по-хубава кола и какво стои зад нея. Зад нея стоят пот, труд, безсънни нощи, нерви, кредити, побелели коси. Тези, които са в зеленчукопроизводството и животновъдството, не виждат семействата си минимум 9 месеца в годината.

Нашата кампания сега започва. Започваме да сеем зелен грах, след това царевица, слънчоглед, домати, патладжан, сладка царевица, зелен боб… Като влезем в жътва на 26 май, приключваме на 30-ти октомври. Постоянно има нещо, което трябва да се прибира. Този къртовски труд никой не го вижда. В крайна сметка аз не съм престъпник, аз съм земеделец и такъв ще си остана.

 - Защо протестирахте?

Бях на протестите, защото имаме нужда от помощ. Защото всеки един земеделец е на загуба - било то от пшеница, царевица, слънчоглед. Едната причина е заради ниския добив, а другата - заради цената, при други колеги и заради двете. Това няма как да го компенсираме, но трябва да осигурим средства, за да продължат да работят стопанствата ни.

В нашето стопанство има 20 души на постоянен трудов договор. В момента, в който ние спрем, тези хора отиват на пазара на труда.

Другата причина за протеста е заради европейската политика. Ние от 2 години страдаме от липсата на протекция за родните производители – имам предвид всички европейски фермери. Крайно време е това да спре.

Интервю на Анета Божидарова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.