1. Начало
  2. Интервюта
  3. Растениевъдство
  4. Димитър Мачуганов: Българският земеделец е иновативен човек - рискува и инвестира

Димитър Мачуганов: Българският земеделец е иновативен човек - рискува и инвестира

Земеделците сме много важни хора

 - Каква беше 2022 година в професионален план?

Поредната тежка година. Различна и тежка, наистина. Войната, трудната реализация на суровини, сушата, която ни нападна. Нови предизвикателства. Нови трудности.

 - Какви са очакванията Ви за новата ОСП?

Крие много неизвестни. Изискванията тепърва ще бъдат адаптирани към нашето законодателство. Новите стандарти. Има неща, които са много неизвестни. Започнахме да привикваме към това, че все нещо ново идва на пет години. Все към нещо трябва да се адаптираме. Все нещо трябва да учим. Чакаме го. Ще се борим. Това е нашият шанс.

 - Най-голямата болка на българското земеделие?

Към днешна дата мога да кажа, че е проблемът с кадрите. Той е всеобщ в Европа, но у нас е по-силно изразен. През последните години земеделците натрупахме опит в един по-пазарен строй. Станахме и ние малко европейци вече.

 - Благодарение на технологиите?

Технологиите. Европейските програми. Българинът е иновативен човек. Българинът чете. Българинът рискува. Българинът инвестира. Няма как да не признаем значението на програмите, които бяха достъпни до българския зърнопроизводител до 2009 година.

 - Тази година нямаше пазар за българско зърно.

Случи се нещо, което никой не можеше да предвиди - война. Имахме търсене. Болшинството от колегите решихме да не продаваме. Ние търсим средства да се възпроизведем, не търсим толкова печалбите. Но ние помогнахме до голяма степен да стимулираме оттеглянето на големите търговски компании. Те изнесоха много малко зърно. Няма един милион тона изнесени. Търговците се насочиха към Украйна.

Има и нещо неоправдано – високите ренти – не знам от къде дойдоха. Ние сами си ги вдигаме.

 - Ако зависеше от Вас да седнете на стола на земеделския министър, какво ще е първото нещо, което ще направите за земеделието?

Земеделието е живота ми, цялата ми фамилия работи в земеделието. Не си представям да работя нещо друго. Не е лесна работа да си министър, но все пак, ако имах някаква сила да бъда министър за малко време, бих се опитал да поговоря с браншовите да видим къде са слабите места. В България се подпомагат секторите без да се търси от тях ефект и пазарен стимул. Затова бих променил пазарните стимули, т.е. който произвежда и продава повече - да получава повече.

 - Как опазвате почвата, почвеното плодородие във Вашето стопанство?

Повече от 20 години в нашето стопанство не се оре. Традиционно практикуваме вертикални обработки, директни сеитби за есенниците. Първият ни опит в Но-Тил земеделието е от далечната 2003 година. Оттогава ние се стараем да постигнем максимум с разумно поведение към земята и природата.

 - Оптимист ли сте по отношение редуцирането на препаратите за растителна защита?

Не. Населението расте, а земята, която се обработва, намалява. Без растителна защита няма как да постигнем резултати. Не знам с това позеленяване докъде ще стигнем. Толкова рязък завой за мен не е оправдан.

 - Кажете за люцерната. За пазара.

Люцерната в световен мащаб през последните 5 години има абсолютен недостиг. Люцерната е изключителен продукт. В България гледаме люцерна от 1911 година. Огромен пазар има. Голямо търсене. Ние продаваме нашата продукция от 20 000 декара и внасяме допълнително от съседни държави и всичко е разпродадено с месеци назад. Няма суровина. Люцерната иска много работа - все едно е да имаш 4 жътви на пшеница в годината.

 - На какво учите сина си Андрей? Как влезе той в земеделието?

Синът ми учеше международни отношения и по никакъв начин не се надявах да се върне. Градско дете. Но след като се дипломира, каза: Баща ми, нямам право да не съм около вас. Много беше далече от земеделието, но явно гените са в него. Аз трябваше само да го провокирам. Започваме да спорим. Той вече дава насоки, изказва мнения, взема понякога и по-мъдри решения от мен. Идва новото поколение, ние лека-полека ще се оттегляме. Ще продължим да даваме съвети.

 - Вие сте един от щастливците, че имате такава достойна замяна.

Мога да кажа, че съм от малкото щастливци. Познаваме се в сектора. Не навсякъде има приемственост. Да, щастливец съм.

 - Вие какво научихте от Андрей?

Той е млад човек и за него морето е до колене, пък за мен си е дълбоко. Проявява ентусиазъм и лека безразсъдност в някои действия, аз пък - прекалена предпазливост, но той не се отказва лесно. Доста от нещата, които е предложил, са се случили.

 - Какво ще пожелаете на колегите си за Новата година?

Моето пожелание към колегите и към цялата гилдия е преди всичко здраве и много късмет. Всички ние сме много важни хора. Ние сме хората, които произвеждаме. Ние поддържаме живота. Създаваме храната. Така че, трудът в земеделието трябва да бъде уважаван подобаващо.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.