1. Начало
  2. Интервюта
  3. Растениевъдство
  4. Димитричка Търпанова: Гледаме стари и нерентабилни сортове в името на това да вземем някакво подпомагане по обвързаната подкрепа

Димитричка Търпанова: Гледаме стари и нерентабилни сортове в името на това да вземем някакво подпомагане по обвързаната подкрепа

В новия програмен период е планирано подпомагане за неплододаващи градини, казва зам.-председателят на Добруджанския овощарски съюз

 - Г-жо Търпанова, какви са добивите от кайсиите тази година?

Тази година някои от основните сортове в нашия район нямат плод или реколтата е много малко. Много от по-старите насаждения не се реколтират. Не е икономически оправдано да се берат.

Някои от сортовете от новите селекции успяха да дадат реколта. Те пък са със свръх натоварване и плодът е по-дребен.

 - Промените в климата са налице. Как те повлияха на кайсиевите насаждения?

Кайсията е много капризна за отглеждане и е много чувствителна към климатичните амплитуди. Тази зима беше топла. През пролетта имаше ниски и високи температури и това доведе до много малко заложена реколта от кайсии. Много малко сортове успяха да се запазят и да произведат плодове. Това е една от причините.

 - Слаба реколта от кайсии, а поне пазар има ли?

Проблемът е много свитият пазар. Цените са много по-ниски от миналогодишните, а разходите за производството са много завишени. Влияние оказа и ситуацията в Украйна, като част от стоковите потоци от Молдова, Албания, Сърбия, Турция, Македония не могат нормално да бъдат изнесени за Русия и се пренасочиха към нашия пазар. Въпреки че на европейско ниво количеството на кайсията е малко, основен проблем на нашите производители е невъзможността да продават.

 - А как стои въпросът с реализацията с цел преработка?

Сега започват работа преработвателните предприятия, които се очаква да бъдат основен фактор за реализацията на продукцията.

Имаме и много плодове, повредени от градушки, които трудно се реализират. При нас нямаме станция за защита от градушките. Опитват се да направят някакъв самолетен способ, но все пак производителите са оставени да се оправят сами. Доста от тях си закупиха оръдия за защита на полетата, които покриват около 800 дка площ. Имаше възможност тези инвестиции да бъдат направени по схема за държавна помощ, но вече минаха няколко месеца от приключването на приема и все още нямаме нито договори, нито информация. Беше добре тези държавни помощи да минат в рамките на 1-2 месеца, защото на производителите сега им трябва този ресурс.

 - А Вие не продавате ли в чужбина?

В България основният проблем е липсата на сдружаване. Имаме малки производители, много сортове, не планово създаване на насаждения и това е една от причините да се продава трудно. Тази година ние продаваме основно за Румъния. Не мога да кажа, че има такъв голям експорт на кайсия. Сега, като започнат да работят преработвателните предприятия, замразената продукция ще излезе на външния пазар. България е един от доставчиците на замразена кайсия за индустрията, но като цяло въпреки слабата реколта потреблението го няма.

 - Площите с овошки намаляват ли прогресивно?

Последните 4-5 години имаше интерес към увеличение на площите в нашия район. Хората правеха нови насаждения с желание, с мерак. През последните две години обаче е различно. Много малко нови насаждения се правят, защото производителите имат проблем с брането, с реализацията и предпочитат да не продължават да създават нови насаждения.

Освен това след като отпадна обвързаната подкрепа за неплододаващи градини, спряха да се подменят сортове и да се правят нови градини.

Трябва да се направи всичко възможно да се стимулира създаването на нови градини, а ние сега заради обвързаната подкрепа гледаме стари, неефективни, нерентабилни сортове в името на това да вземем някакво подпомагане. Добре е, че в новия програмен период е планирано подпомагане за неплододаващи градини.

Производствата в цяла Европа и в България, включително на плодове и зеленчуци и на животни, не се ли дофинансират - нямат никакъв шанс.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.