1. Начало
  2. Интервюта
  3. Растениевъдство
  4. NB-IoT услуга за интелигентно земеделие от А1

NB-IoT услуга за интелигентно земеделие от А1

Мартин Филев, мениджър технологични проекти и иновации в А1 България: Ние предоставяме като услуга краен резултат в посока оптимизиране на разходите, получаването на по-чиста земеделска продукция и естествено – по-високи добиви

- Г-н Филев, каква е дефиницията на А1 за интелигентно и дигитално земеделие?

За да стигнем до дефиницията за интелигентно и дигитално земеделие, първо трябва да повдигнем темата за „Интернет на нещата“ и какво всъщност разбираме под това словосъчетание. Това е цялостна система, която е съвкупност от датчици и други инструменти, които събират информация, така че процесите и данните да могат да бъдат автоматизирани, анализирани и съответно да бъдат дадени като резултат към нашите клиенти или да бъдат взети директно решения за автоматизирано действие.

- Защо възниква необходимостта земеделието да бъде дигитализирано и какви проблеми на полето ще бъдат решени?

Защото и земеделието като всяка друга дейност дори в по-голяма степен се влияе от външните условия – климатични и на средата. Решението дава възможност с помощта на натрупаните данни за средата и анализирането им да се стигне до анализи, които да помогнат на производителите да оптимизират начина, по който напояват културите си, начина, по който наторяват, да спестят от човешкия фактор, т.е. да оптимизират всички процеси и вкл. да бъдат алармирани за превантивни мерки, които да бъдат взети, както и за допълнително пръскане с ПРЗ или предупреждение кога не е подходящо за обработка и всички други дейности, които те така или иначе регулярно правят. В случая ние ще им дадем данни предварително, за да знаят точно кога да ги правят или съответно да не ги направят и точно в какво количество.

 

А1

- Какви дигитални технологии предлага А1 за земеделието?

Когато говорим за „Интернет на нещата“, А1 се стреми да предложи решения от типа „От край до край“. Това означава ние да предложим един завършен продукт на клиентите ни, те да виждат анализите, препоръките, които им даваме, да виждат една обработена информация, която да могат да използват. За да можем да съберем всичките тези данни, ние планираме и предвиждаме какви датчици, контролери, метеорологични станции и друго оборудване са необходими без да е нужно клиентът да отговаря на технически въпроси. Най-голямото предизвикателство в сферата на „Интернет на нещата“ е как те се обработват така, че да бъдат разбираеми за клиентите. Всъщност, тук е основната ни функция – използваме консултанти и партньори, които разполагат със специализирана експертиза и опит за това как да се анализират данните и съответно разполагаме с платформа, която автоматизирано да предостави информацията под формата на интерфейс или приложение, в което клиентите да ги видят онлайн и/или под формата на доклади. Разбира се, А1 е и телеком и голяма част от решението е това да се осигури комуникационната среда между датчиците и въпросната платформа. За целта А1 е изградила първата и единствена засега специализирана Narrowband-IoT мрежа в България, която осигурява възможността за много по-добро покритие, т.е. можем да предложим покритие абсолютно навсякъде в национален мащаб, както и енергийно независими решения с гарантирано по-дълъг живот на батериите. Това е важен фактор, защото тези датчици се разполагат на ниви, оранжерии и други отдалечени от градовете точки и за да не се налага захранване с електричество или да се сменя постоянно батерията, технологията осигурява възможността всички сензори и датчици да работят на батерии до 5 години. Технологията осигурява и високо ниво на сигурност на предаваните данни.

 

А1

 - С прилагане на дигиталните технологии употребата на ПРЗ може ли да бъде оптимизирана?

За да стигна до отговора на този въпрос, който е следствие на анализите, първо бих искал да маркирам какви са основните данни, които ние събираме от датчиците и метеорологичните станции. На първо място, измерваме показатели на въздуха като: температура, влажност, количество на валежите. Също така - температура и влажност на почвата, като там пак се използват специализирани сензори, които измерват в две или повече дълбочини въпросните параметри и не на последно място - като част от решението, е интегрираната специализирана прогноза за времето, особено полезна за производителите. По този начин, събирайки цялата тази информация, сме създали автоматични модели, алгоритми, които да изчисляват с каква срочност или кога да се обработва с ПРЗ. По този начин спестяваме както времеви ресурс на производителите, така и самите разходи за препарати. Има много заложени в алгоритъма функции, като това да се предвижда кога не е подходящо да се обработва или полива. Защото да речем - предстои валеж и може да измие препарата, или кога влажността или температурата не са подходящи и съответно обратното, така че земеделският производител да вземе правилното решение за оптималната обработка и поливане.

- Как точно с дигиталните технологии производителите могат оптимално да планират напояване и растителнозащитни мероприятия?

Като разполагаме с данните от датчиците и метеостанциите, като ги анализираме, можем да дадем точна и навременна информация за риска от засушаване или наводнение, и да дадем препоръки за превантивни мерки на нашите клиенти, така че те да знаят кога да поливат или да не поливат и съответно това да бъде оптимизирано като процес. Ако нашите клиенти нямат автоматизирана система за поливане, ние можем да помогнем за изграждането й и предприемането на действие да бъде автоматизирано. Тоест - да не се налага след като получи нотификация от платформата, клиентът ни да трябва да започне ръчно поливане, а автоматично да се дава сигнал на системата да започне поливане.

- Как с помощта на дигиталните технологии можем да увеличим количеството и качеството на земеделската продукция?

В платформата има включена опция за достъп до разработени модели, утвърдени от агрономи, за най-широко разпространените болести по културите, като спрямо данните, които се събират за температура и влажност, можем да предвидим какви са рисковете за развитие на конкретни болести и съответно да алармираме клиента. Там помагат също така измерването на листната влажност и точката на оросяване и замръзване. По този начин може да се даде прогноза и за рискове от измръзване и съответно да бъдат взети мерки. Също така, можем да дадем съвети и за превантивна борба с болестите. Същото нещо важи и за условията, които са благоприятни за развитие на вредители и да бъдат взети мерки за обработка с инсектициди. По този начин намаляваме така нареченото от агрономите „желателно зло“ за постоянна обработка с ПРЗ, защото реално ще можем да кажем в кой момент има риск да бъде обработено и съответно да им помагаме те да произвеждат все повече от така нашумелите еко и биопродукти, като им осигурим данни, с които възможно най-малко да третират продукцията - само тогава, когато това се налага. 

- За ползване на дигиталните решения на А1 изисква ли се земеделците да бъдат обучени или ползването им е максимално опростено и улеснено?

Целта на А1 е да предложи един завършен продукт „Умно земеделие“. Информацията, която получават нашите клиенти, е максимално разбираема и адаптирана към техните нужди. За голяма част от тях работата с електронни системи не е чак толкова интуитивна, затова ние можем да включим и обучение за работа със системата, обучение как да разбират данните от системата и съответно да си създават собствени анализи. 

 

А1

 - Защо е необходимо да се използват дигитални технологии?

Дигиталните технологии биха помогнали на земеделците значително да оптимизират всички разходи, да получават по-чиста земеделска продукция и естествено – по-високи добиви.

Преди време дигиталните технологии бяха лукс, недостъпни като цена, с големи първоначални инвестиции за изграждане на такива системи. А1 предлага това като услуга, като всички датчици и системи, които е необходимо да бъдат използвани, се изграждат от А1 и партньорите ни и не е необходимо клиентът да мисли за хардуерни устройства. Това, което ние предоставяме, е краен резултат. Само срещу месечен абонамент нашият клиент получава всичко това.

Интервюто взе Диана Александрова 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.