1. Начало
  2. Интервюта
  3. Растениевъдство
  4. Нихат Расим: Стремя се към по-висока ефективност от по-малки площи

Нихат Расим: Стремя се към по-висока ефективност от по-малки площи

Не работя с търговски вериги, заявява зеленчукопроизводителят от село Брестовене, общ. Завет

 - Г-н Расим, какви култури отглеждате?

Традиционно отглеждам зеленчуци и тютюн. Зърнените култури ги използвам за сеитбооборот. Аз държа от малки площи да има по-голяма ефективност, защото едно е да гледаш технически и зърнени култури, друго е да гледаш зеленчук, като при тютюна трябва най-много работна ръка. С всички тези култури осигурявам целогодишна заетост на нашите работници. За мен това се нарича интегрирано земеделие.

bata agro 2024

 - Колко души работят при Вас и колко са площите, които стопанисвате?

Отглеждаме 700 декара - дини, пъпеши, домати, краставици, тютюн.

Нашето земеделие е семейно. Дъщеря ми е агроном по професия, тя си има стопанство, занимава се със зеленчуци. Синът ми е аграрен инженер. В момента завършва и биологично земеделие. Той има 65 оранжерии и се занимава с тях. Аз основно отглеждам зеленчуци.

Цялото семейство имаме 11-12 постоянно ангажирани работници, обаче по време на кампании стигаме до 50-60 човека. След април месец при нас има 30-40 човека редовно, които са на терен и си разбират от работата.

 - Къде продавате зеленчуците?

Аз нямам проблем с продажбата на зеленчуци, защото мен ме знаят почти в цяла България. Аз на вериги не продавам и ще ви кажа защо. Преди 5-6 години дойде представител на верига. Продадох му точно 5 тона и 400 кг зеле. След 20 дни той дойде и каза, че са продали 4 тона и 100 кг и ще ги платят след 2 месеца. Другото мое възмущение беше, че когато отидох да видя моето зеле, което аз съм го произвел и съм го продал на тях за 0.40 лева, при тях беше на цена 1.35 лева. Затова се отказах и не продавам повече на вериги. Предпочитам да го подаря, отколкото да се подиграват с моя труд.

 - А реализацията на тютюна?

99% от българския тютюн се изнася. При нас всяка сортова група има цена и предварително се знае кой ще ти я изкупи и колко килограма ще произведеш. От 10 грама тютюн се прави една кутия цигари. Една кутия струва 5 лева, а ние тютюна го продаваме килограма на 5 лева, другото е акциз - 3 милиарда е акцизът от тютюна за държавния бюджет. С тютюна от години си прехранваме семействата, затова не се отказваме от тази култура. Но за мен верният път е интегрираното производство – върху малко на брой площи да отглеждаш много култури с добра ефективност.

Интервю на Анета Божидарова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.