1. Начало
  2. Интервюта
  3. Растениевъдство
  4. Радослав Христов: Аз съм оптимист, че българските зърнопроизводители ще се справят с новите предизвикателства в земеделието

Радослав Христов: Аз съм оптимист, че българските зърнопроизводители ще се справят с новите предизвикателства в земеделието

Цените на зърното в момента не се определят от пазара, а от политиката

Какви предизвикателства стоят сега пред зърнопроизводителите с оглед на новите изисквания в земеделието?

Предизвикателствата пред земеделците са много. Оказа се, че в новия програмен период са още повече. Очаквахме да са по-малко. Може би така ни се е искало, тъй като всяка една промяна води след себе си до някакви аномалии. Понякога носи негативи, понякога позитиви, но за съжаление това, което виждаме на хоризонта с новото ОСП, като че ли негативите ще бъдат повече.

Но аз съм оптимист, че българските зърнопроизводители ще се справят с новите предизвикателства, колкото и да са трудно постижими.

Европа все повече говори за позеленяване. Аз съм „за“ да се мисли в тази насока - за безопасни храни, за здравето на хората, намаляване на пестициди, като цяло. В началото ще ни бъде малко трудно, тъй като алтернативите не са ясни. Най-неприятното е, че за да постигнем някои от изискванията, ще трябва да променим технологията на отглеждане на културите, която в България от години е наложена и е доказана като рентабилна, като отговаряща на спецификата на нашите условия. България, колкото и да е малка, е с доста разнообразен климат. Мога да ви дам пример. Доказано е, че през летните месеци най-подходящото време да се извършва дълбоката оран в България поради ред причини.

Това е в противоречие с технологията Но-Тил, която изключва обработките….

Който от колегите сметне, че за неговото стопанство тази технология е приложима, нека я прилага. Тя не е забранена. Според мен, има територии на страната, в които е задължително да се ползват такива технологии, по-различни от конвенционалните поради ред причини.

Да кажем за добрите аспекти на ОСП…

ОСП има дисциплиниращ ефект. Вторият аспект е изсветляване на секторите.

А подкрепата на модернизирането, дигитализацията?

Това неизбежно се налага и ще се наложи. Вече минаваме в едно друго измерение, където механизаторите трябва да бъдат програмисти едва ли не. Мисля, че не е далеч времето, когато машините ще работят без оператори.

Задържате ли сега количества продукция, очаквайки по-добри цени през януари?

Една част от колегите продадоха продукцията си дори на зелено. Други я продадоха по време на жътва. Други я задържат, като очакват по-добри цени. Цените в момента не се определят от пазара, а от политиката и от това, което се случва около нас. Когато пазарът е под някакъв натиск, той не е реален пазар. Аз продавам, когато сметна, че пазарът е добър.

Министър Гечев обяви, че отново ще се направят опити да се внесе Закон за браншовите организации… Ще се случи ли?

За този закон говорим, ако не се лъжа от 2008 или 2009 година, но още не сме го видели на бял свят. Аз съм песимист, че скоро ще види бял свят, тъй като ще е неудобен за много псевдоорганизации. Ще бъде неизгоден и за политиците, защото ще създаде още няколко на брой по-здрави браншови организации в подсекторите и няма да им бъдем никак удобни.

Категоричен съм, че този закон няма да се случи по време на служебното правителство. Не знам кой ще е следващият министър, кой ще управлява България. Но това, което виждам в последните месеци като управление, е много жалко. Някои хора казват, че е един огромен цирк, но нека не обиждаме цирковото изкуство. Това не е цирк. Това е плачевно. Това е трагедия. Много е грозна картината. Досега България никога не е била в толкова тежка ситуация по отношение на политиката. Неминуемо това дава отражение и на всички сектори на икономиката. Още повече да не говорим за негативите, които трупаме от войната. Само много ми се иска да разбера кой беше вносителят на предложението да се дадат четиристотин и няколко милиона лева от държавния бюджет на всички сектори без сектор Зърнопроизводство. Не че завиждам на колегите, че са получили някакво подпомагане, но тези средства бяха дадени заради последствията от войната в Украйна, а най-ощетеният сектор е зърнопроизводството.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.