1. Начало
  2. Интервюта
  3. Растениевъдство
  4. Силвия Кацарова: Обожавам Коледните празници

Силвия Кацарова: Обожавам Коледните празници

Целувам ръка на всички, които произвеждат храната за нашата трапеза

 - Г-жо Кацарова, с какви чувства ще посрещнете Коледните и Новогодишните празници?

За мен това са най-най-любимите празници, защото създават една друга атмосфера. Семействата се сплотяват. Излизат наяве българските стари традиции.

Аз обожавам да меся сама хляб. Любимата питка на съпруга ми е содената питка. Една тайна ще издам защо питката ми става много хубава. По онова време помня, че майка ми слагаше в питката едно по-вкиснато мляко, а сега аз слагам супена лъжица ябълков оцет, защото млякото вече не е като едно време. Нямате представа каква питка става. Цялата се разпуква. Отделно слагам едно яйце вътре и зехтин. Някои слагат и розмарин, става интересен хлябът.

Тази благодат, която се изсипва по Коледа, още веднъж казвам, че това са най-хубавите празници за мен. Аз ги обожавам.

 - Какво друго ще сложите на Коледната трапеза?

Каня много приятели вкъщи само на содена питка, боб, туршийка, ракийка. Обичам да готвя боб. По-вкусен боб от моя няма. Всеки, който е дошъл вкъщи, казва: Такъв боб не сме яли. На трапезата слагам първо боба, след това правя пълнени чушки с ориз, в които слагам стафиди, малки кубчета картоф, много чубрица, лук на ситно.

За сармите аз си купувам от Турция нещо като кус-кус, само че във формата на пшеничени зърна. Те се запържват до леко златисто в масло, след това слагам лук, ориз, стафиди, подправки и така правя сармичките. Много интересен вкус.

 - Питката и земята са много силно свързани. Земеделието за Вас какво е?

Аз правя молитва за всички хора, които обработват земята, сеят и отглеждат зърното, от което правим брашно и месим хляб. На всички тези хора аз целувам ръка и всяка сутрин ги благославям да са живи и здрави, защото благодарение на тях ние имаме този берекет на нашата маса. Насъщният, както народът обича да казва, е произведен от тези хора. Невидими за някои други, но за мен те са видими. Към всички тези хора, които са произвели домата, сиренето, меда за нашата трапеза се отнасям с огромна благодарност и молитва към Бога да са живи и здрави, защото те се грижат нашата трапеза да бъде богата. Бог да ви благослови с голям късмет в личен план и да сте живи и здрави, защото ние имаме нужда от вашия труд.

 - Наричат Ви „Големия кораб“. Харесва ли Ви това?

Да, харесва ми, защото много често дъщеря ми с шеговит тон казва: Е, аз съм дъщерята на Кораба, внимавайте. Това много ме ласкае, защото наистина е една оценка. Това е голямата оценка на голямата публика, която вече толкова близо те е допуснала до сърцето си, че ти казва с любов „Големия кораб“. Какво по-хубаво от това.

 - Винаги, когато Ви гледам, се сещам за една поговорка. На някои чашата е наполовина пълна. На други е наполовина празна. Вашата чаша е винаги наполовина пълна. Как го постигате?

Това се получава, когато човек се обърне към Бог и намери хармония в това, което Господ е дал, като житейски път да извървиш. Всичко за мен е розово. Всичко за мен е красиво. Ето сега някои хора, които се ядосваха и проклинаха снега. Аз пък се радвах на този сняг, защото почвата, планетата Земя тя има нужда от сняг. Как ще имаме жито?

 - Винаги сте усмихната. Важно ли е позитивното мислене?

Човек като се събуди и не го боли нищо и се чувства здрав - защо да не благодари на Всевишния, че му е дал възможност да бъде жив и здрав, да изживее още един прекрасен ден на нашата планета Земя. Какво по-хубаво от това. Ако ти си заредиш деня с позитивна емоция, няма начин нещо лошо да те настигне. Аз например, имам молитва, която е към моя пазител Архангел Михаил. Аз винаги го моля да ме предпази за деня, да направи една защита и аз знам, че няма да има катастрофа, няма да ме достигнат и зли мисли. По принцип това е защитата, която човек трябва да си прави.

 - Каква е Вашата рецепта за щастие?

Събуждайте се като малки деца. Очаквайте от Всевишния нещо хубаво да ви се случи. Когато сте отворени към света с любов, няма начин да ви настигне зло. Повярвайте ми. Всеки, ако се опита да работи върху себе си, да се промени към добро, той ще бъде увенчан с успех. Когато даваш любов, тя ти се връща. Гневът е този, който ни разболява. Ние чрез мислите си можем да променим и кармата си. Вярвайте в мечтите си, призовавайте вашите архангели или ангели, но никога не спирайте да мечтаете.

 - Да кажем за Вашата книга - какво е нейното послание?

С моята книга аз исках да уверя читателите, че животът може да бъде проекция на нашата мисъл. Когато си гневен и зареден с негативна енергия, ти влизаш във властта на тъмната сила. Това са го описали много руски професори и философи. Това е едно завихряне само на тъмни енергии. Забележете, че ако някой ден ви се случва зло след зло, зло, зло и вие все повече се поддавате на злото - то няма край. Трябва човек да спре. Да се замисли. Да разбере защо това му се случва. Какъв урок е това. Да се успокои и да елиминира злата сила.

Книгата ми, която беше издадена в края на 2019 г., наистина пожъна успех, защото аз я писах поне пет години. Не се описва един цял живот за нула време. Тя е написана от първо лице, от мен. Това е моя лична книга. Аз много се гордея с този продукт, а дизайнът е на моята дъщеря Теди Кацарова и на Коко Кръстев. Цялото оформление е на Мими Йончева, редактор е Жоро Тошев, рецензията е на моя приятел Стойчо Керев.

Аз сякаш съм усещала, че нещо ще настъпи на нашата планета и моята сентензия от цялата книга е: „Не се страхувайте. Оставете се в ръцете на съдбата и Бога, бъдете добри…“

Пожелавам ви Коледните празници да бъдат уникално топли, уютни, благословени, трапезата ви да е пълна, благодарение на земеделските производители. Още веднъж поклон към тях. Бъдете живи и здрави и до нови срещи.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.